Politie Groningen

Valse melder loopt na maanden tegen de lamp

Oude Pekela, 14-10-2008 o De politie heeft onlangs een incident met een valse melding van een woningbrand in Oude Pekela opgelost. Een 16-jarige jongen uit Oude Pekela bleek hiervoor verantwoordelijk.

De politiemeldkamer had op donderdag 19 juni, rond 23.00 uur een melding binnengekregen van een woningbrand in de Hugo de Grootstraat. De politie en de brandweer rukten met meerdere eenheden uit, omdat er mogelijk ook nog mensen in het pand aanwezig zouden zijn. Ter plekke bleek het een valse melding te betreffen.

Buurt- en jeugdagent

Ondanks meerdere pogingen tot stemherkenning op de politiemeldkamer lukte het in eerste instantie niet om de zaak op te lossen. Totdat de buurt- en jeugdagent het bandje met de stem van de melder te hoorden. Zij herkenden wel de stem: het betrof de 16-jarige verdachte. De jongen werd begin oktober gehoord. Hij bekende de valse melding in een baldadige en alcoholische bui te hebben gedaan.

De politie en de brandweer zullen de gemaakte onkosten proberen te verhalen op de verdachte. De politie en brandweer moeten bij dergelijke meldingen altijd zo snel mogelijk met optische- en geluidssignalen naar de plek van het incident rijden. Zij nemen zodoende onnodig risicos om snel hulp te verlenen. De politie zal altijd onderzoek doen als een persoon een valse melding doet bij de politiemeldkamer.