Persberichten stad Utrecht, 11.20 uur

Utrecht, 14-10-2008

Stoeptegelinbraken

UTRECHT - Afgelopen week werden in district Utrecht noord vier stoeptegelinbraken gepleegd. Bewoners aan de Zwanenvechtlaan, Zilvergeldstraat, Spartstraat en Violenstraat waren slachtoffer van de inbraken, waarbij er met een stoeptegel toegang tot de woning werd verschaft. Bij drie van de vier woningen werd een lcd-scherm gestolen.

De inbraken worden vooral s nachts gepleegd terwijl bewoners liggen te slapen. Vaak worden rond de tijd van de inbraak twee jongens op een scooter gezien. De bijrijder gooit een tegel door de ruit, waarna hij de buit pakt en snel achterop de scooter springt om er vandoor te gaan.

Heeft u iets gezien dat de politie kan helpen om deze inbraken op te lossen, neem dan contact op met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Bedrijfsdiefstal

VLEUTEN Twee verdachten werden aan het begin van de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 oktober op heterdaad aangehouden bij een diefstal bij een bedrijf.

Rond 00.10 uur zagen agenten dat twee jongens op de Landschapsbaan over het hek van een bedrijf klommen en goederen uit op het terrein staande rolcontainers stalen. De twee verdachten klommen vervolgens terug over het hek. Daar werd het tweetal, jongens van 16 jaar en afkomstig uit Utrecht en Maarssen, aangehouden. Zij waren op een scooter gekomen en die werd in beslag genomen. De twee zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Vechtpartij

UTRECHT Op maandagavond 13 oktober kregen een twintigtal mensen het met elkaar aan de stok. Niemand wenste aangifte te doen.

Rond 20.35 uur kreeg de politie de melding dat op de Laan van Engelswier een vechtpartij gaande was. Ter plaatse troffen agenten een groep over en weer schreeuwende mensen aan. Wat er was gebeurd werd niet duidelijk. Wel zouden er klappen zijn gevallen, maar niemand wilde daar aangifte van doen.

Toen de rust was teruggekeerd, wilden de agenten weggaan, maar net op dat moment kwamen er enkele mensen bij. Zij stookten de boel kennelijk weer op, waarna de vechtpartij fors oplaaide. De politie zag zich genoodzaakt van de wapenstok gebruik te maken en twee politiehonden in te zetten om de vechtende te scheiden en hen weg te laten gaan. Daarbij probeerde enkele betrokkenen langs de politiehonden te komen, wat niet verstandig bleek: enkele van hen werden door de honden gebeten. Vervolgens verdween de groep.

Taxiruzie

UTRECHT Twee taxichauffeurs uit Den Bosch werden op maandagavond 13 oktober mishandeld door collegas uit Utrecht.

Rond 19.20 uur kreeg de politie de melding dat twee taxichauffeurs op het Stationsplateau in elkaar zouden zijn geslagen door andere chauffeurs. Ter plaatse spraken agenten met de twee, mannen van 24 en 28 jaar en afkomstig uit Den Bosch en Oss. Zij verklaarden met passagiers vanuit Den Bosch te zijn gekomen en die op het Stationsplateau af te hebben gezet. Zij wilden vervolgens achter in de taxirij aansluiten om een ritje richting Den Bosch op te kunnen pikken. Dat werd niet geaccepteerd door hun Utrechtse collegas, waarbij de twee door meerdere verdachten werden geschopt en geslagen. De slachtoffers wisten uiteindelijk weg te komen en belden de politie.

Op het Stationsplateau werden twee verdachten, mannen van 25 en 29 jaar en afkomstig uit Utrecht, aangehouden. Beiden zijn naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek naar de aangehouden en eventueel andere verdachten voort. Het 24-jarige slachtoffer had een klap tegen zijn achterhoofd gehad, de 28-jarige had last van zijn ribben en had letsel aan zijn hoofd.

Veel fietsendieven/-helers aangehouden

UTRECHT Het was op maandag voor meerdere verdachten daadwerkelijk de 13e: zij liepen met hun gestolen fiets tegen de lamp.

Rond 08.15 uur zagen agenten een jongen op de Cornelis Mertensstraat op een vrij nieuw uitziende damesfiets rijden. De fietser, een 16-jarige jongen uit Utrecht, en de fiets werden gecontroleerd. Daarbij bleek dat de fiets in 2006 in Amersfoort was gestolen. De jongen werd aangehouden.

Rond 10.30 uur reed een 21-jarige man uit Utrecht over de Lauwerecht. Agenten zagen dat het ringslot was doorgeslepen en de schuifpal naar beneden stond. De jongen kon geen goed verhaal geven over de herkomst van de fiets en hij werd aangehouden.

Rond 13.10 uur zag een getuige dat een man op de Schoutenstraat zich verdacht ophield bij fietsen en kennelijk probeerde met een moedersleutel fietsen te stelen. De getuige belde de politie en agenten gingen ter plaatse. Zij troffen de verdachte, een 21-jarige man uit Utrecht, op het Oudkerkhof aan. Bij fouillering bleek hij inderdaad in het bezit van een moedersleutel te zijn. Daarop werd hij aangehouden op verdenking van poging tot diefstal en werd de moedersleutel in beslag genomen.

Rond 13.45 uur zagen agenten een jongen, 15 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, op het Vredenburg over de stoep fietsen. Toen zij hem daarop aanspraken, zagen zij dat het ringslot openstond, terwijl er geen sleutel in het slot zat. Bij controle van het framenummer bleek de fiets in 2005 in Utrecht te zijn gestolen. De jongen werd aangehouden.

Rond 16.25 uur kreeg de politie de melding dat een jongen op de Hardebollenstraat op een kennelijk gestolen fiets reed. Agenten gingen ter plaatse en troffen de jongen, 17 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, op de Wittevrouwenbrug aan. Het ringslot van de fiets stond open terwijl er geen sleutel in het slot zat. De jongen had geen aannemelijk verhaal hoe hij aan de fiets kwam. Daarop werd hij aangehouden.

Rond 20.05 uur zagen agenten op het Hammarskjoldhof een jongen op een fiets zitten. Ook hier stond het ringslot open, terwijl er geen sleutel in zat. De jongen, 14 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, had ook geen aannemelijk verhaal over de herkomst van de fiets. Hij werd aangehouden.

Rond 23.00 uur kreeg de politie de melding dat zojuist een racefiets op het Stationsplein was gestolen. Aan de hand van het signalement keken agenten naar de verdachte uit. Zij troffen de verdachte, een 37-jarige man uit Tiel, met de fiets aan op de kruising Stationsstraat-Stationsplein. Hij werd aangehouden.

In alle gevallen is de fiets in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Ruzie

UTRECHT Op maandagavond 13 oktober liep een kinderruzie uit op een ruzie tussen volwassenen.

Rond 19.40 uur kreeg de politie de melding dat een groep mannen op de Tigrisdreef bij een bewoner voor de deur stonden. Dit vanwege een ruzie tussen kinderen. Toen agenten ter plaatse kwamen, was er en verhit gesprek gaande en werd over en weer geduwd. Door de komst van de agenten bedaarde de gemoederen. De partijen werden gescheiden.

De aanleiding was dat de kinderen van de ene partij waren uitgescholden door de kinderen van de andere partij. Daarbovenop kwamen nog problemen die in het verleden hadden gespeeld. Eén van de betrokkenen, een 35-jarige Utrechter, wond zich in aanwezigheid van de agenten weer zo op, dat hij één van de betrokkenen aanviel en een klap gaf. Daarop werd hij aangehouden. Een 47-jarige Utrechter gedroeg zich zeer vervelend en schold de agenten uit. Daarop werd ook hij aangehouden.

De man die door de 35-jarige verdachte werd geslagen, wilde geen aangifte doen. De verdachte kreeg een bekeuring voor vechten. De 47-jarige verdachte kreeg een bekeuring voor belediging.

Steen gegooid naar tv-ploeg

UTRECHT Op maandagavond 13 oktober werd een tv-ploeg bekogeld met een steen.

Rond 18.05 uur kreeg de politie de melding dat een tv-ploeg op De Bazelstraat door jongeren zou worden belaagd. Direct gingen meerdere politie-eenheden met zwaailicht en sirene ter plaatse. Daar troffen agenten geen tv-ploeg en geen jongeren aan. Er werd contact opgenomen met de omroep.

De ploeg was kort voor 18.00 uur op De Bazelstraat geweest voor opnamen. Zij werden daarbij door een groep jongeren uitgescholden en er werd een steen hun richting op gegooid. Daarbij werd niemand geraakt, maar de ploeg voelde zich dermate bedreigd, dat zij zich genoodzaakt zagen weg te gaan. De omroep zal zich beraden of zij aangifte gaan doen.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft op maandag 13 oktober van 13.45 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole op de Burgemeester Norbruislaan gehouden. In totaal werden 35 automobilisten bekeurd omdat zij de maximumsnelheid van 50 km/u negeerden. De topper reed 79 km/u. Tevens werden zes automobilisten bekeurd omdat zij geen gebruik van de autogordel maakten en één voor een lekke uitlaat.

Ruzie vader-zoon

UTRECHT Een vader kreeg op maandag 13 oktober ruzie met zijn zoon. De vader werd aangehouden.

Rond 17.10 uur kreeg de politie de melding dat een man in Zuilen (straatnaam wordt niet gegeven) met een mes op straat zou lopen. Agenten gingen ter plaatse en de man, 52 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, bleek zijn woning binnen te zijn gegaan. De politie was daar in het verleden al eerder geweest in verband met problemen tussen de 52-jarige vader en zijn 21-jarige zoon. Ook nu bleek dat het geval te zijn. De vader had over de telefoon ruzie met zijn zoon gehad. De zoon zou naar huis komen en de vader was met een mes naar buiten gegaan om hem op te wachten. De 52-jarige verdachte werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en hij is voor nader onderzoek in verzekering gesteld.