Gemeente Oirschot

Oost-Europa conferentie

Op donderdag 2 oktober organiseerde Fontys Hogeschool Sociale Studies samen met de gemeente Oirschot, het SRE (Samenwerkingsverbond Regio Eindhoven), het ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) en het VIP (Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven) een studiemiddag met als thema Nieuwkomers.

De middag had een erg interactief karakter: de deelnemers konden reageren op stellingen met behulp van stemkastjes met `eens' of `oneens'. De resultaten waren meteen te zien op een scherm. Enkele voorbeelden van de stellingen:


· Oost-Europeanen zijn Nederlanders;


· Oost-Europeanen hebben dezelfde geschiedenis en cultuur;


· Oost-Europese migratie is hetzelfde als die van de surinamers in de jaren '50, en de turken en marokkanen in de jaren '70;


· Gemeenten hebben niets geleerd van eerdere migratie golven;


· Gemeenten moeten bij het rijk pleiten voor versnelde migratie van Bulgaren en Roemenen.

Het programma

Tijdens de studiemiddag waren er verschillende sprekers. Marc Peirs , journalist van de VRT, gaf een boeiende presentatie over de historie en huidige dynamiek in Polen en de rol die Polen in de oorlog vervulde, geïllustreerd met beeld en geluid.

Hierna kregen we een korte presentatie over huisvesting, arbeidsmarkt, de rol van bonafide en malafide uitzendbureaus en de Europese wetgeving rondom nieuwe Europeanen.

Daarna werd er getoetst of de zaal met al deze informatie anders zou reageren op de

stellingen. We zagen enkele verschuivingen ten gunste van een positieve opstelling ten aanzien van Oost-Europese arbeiders.

Tot slot werd er een intensief debat gevoerd met Hans Martin Don, wethouder sociale zaken en financiën Gemeente Eindhoven, Dinie van der Linden, algemeen directeur Lumens Groep Eindhoven en David de Louw, adjunct directeur Fontys Sociale Studies. De verschillende partijden hebben tijdens het debat samen nagedacht wat ze kunnen doen met de informatie die ze uit deze studiemiddag hebben verkregen. Al met al een leerzame middag!