Stadsdeel Amsterdam Centrum


Bodemonderzoek voormalig gasfabriekterrein Marnixstraat

14 oktober 2008

Stadsdeel Centrum gaat, in samenwerking met stadsdeel Oud-West, nieuw onderzoek uitvoeren naar de bodemverontreiniging van het voormalige gasfabriekterrein aan de Marnixstraat, ter hoogte van de Appeltjesmarkt en de Groenmarkt.

Om een goed saneringsplan te kunnen maken, moeten de locatie en de mate van de verontreiniging preciezer worden bepaald. Ook moet de verspreiding van de grondwaterverontreiniging onderzocht worden.

Het onderzoek start begin november en wordt half januari 2009 afgerond. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de Appeltjesmarkt, de Singelgracht ervoor, de Nassaukade er tegenover en het binnenterrein van het politiebureau Marnixstraat. De Groenmarkt is al afdoende onderzocht.

Omwonenden zullen weinig merken van het onderzoek. Voor het nemen van grondmonsters wordt een bedrijfsauto ingezet die zich over het terrein verplaatst. Mocht deze auto op een plek komen te staan die de bereikbaarheid beperkt dan zal het stadsdeel dit met de direct betrokkenen overleggen. In de Singelgracht komt medio december een boot of ponton te liggen voor het nemen van monsters van het grondwater en de waterbodem.

Aan de hand van de analyse van de bodem- en grondwatermonsters wordt een onderzoeksrapport opgesteld. Dit rapport zal naar verwachting eind april 2009 bekend zijn. Klik hier voor meer (bewoners)informatie, details en een kaartje van het gebied.