Nieuw-Vlaamse Alliantie


Begroting is nattevingerwerk en alle verkiezingsbeloftes worden gebroken (14/10/08)

De begrotingsopmaak van 2009 is volledig op drijfzand gebaseerd, zadelt toekomstige generaties op met extra schulden en bevat allerlei belastingsverhogingen alsook eenmalige maatregelen waarvan sommige werkelijk de schaamte voorbij zijn. De zo luid beloofde stijlbreuk met de budgettaire hocus-pocus van 8 jaar Paars wordt nu definitief opgeborgen in de intussen loodzware koffer met niet-ingeloste verkiezingsbeloftes.

De regering Leterme presenteert zogezegd een begroting in evenwicht, ook al had ze beloofd om een overschot te boeken. Uiteraard zal de financiële crisis opgevoerd worden als zaligmakend excuus, terwijl er al lang vóór de financiële crisis sprake was van een tekort van minstens 5 miljard euro.

De regering liegt bovendien, want zelfs een begroting in evenwicht heeft ze niet klaar gekregen. Er zal integendeel een groot tekort geboekt worden. Men gaat immers uit van een economische groei van
1,2%, terwijl alle instellingen 0,2% voorspellen. Dat betekent een tekort van bijna 2 miljard euro. Bovendien schrijft men schaamteloos 800 miljoen euro van de deelstaten in op de begroting, terwijl men hierover gewoon geen akkoord heeft. In totaal betekent dat een tekort van 2,7 miljard euro of 0,8%.

Tegelijk neemt de regering een massa eenmalige maatregelen van de allerslechtste soort, ook al heeft CD&V zich onder Paars 8 jaar lang verzet tegen het opbranden van meubelen om de kachel te doen branden. Nu blijkt dat Leterme zelfs Verhofstadt overtreft op dit terrein. Zo wordt het Synatom-spaarvarken aangeslagen dat bedoeld is voor de ontmanteling van kerncentrales, reserves van overheidsbedrijven worden aangeslagen en zelfs middelen voor de investering in het Gewestelijk Express Net Brussel moeten er aan geloven.

Vervolgens heft men opnieuw allerlei extra belastingen, ook al hadden zowel CD&V als Open VLD uitdrukkelijk beloofd dit niet meer te doen. Ook die belofte aan de kiezer sneuvelt. Er komt een belasting op vliegtuigtickets, de dienstencheques waar de hardwerkende Vlaming vooral een beroep op doet, worden duurder en elektriciteitsproducenten moeten meer betalen, maar die zullen dat uiteraard doorrekenen aan de consument.

Men bereikt bovendien geen akkoord over asiel en migratie, noch over de activering van werklozen. Over de structurele problemen geraakt men het niet eens. Deze regering krijgt niets klaar: de hele begroting is op drijfzand gebaseerd en de problemen worden alweer doorgeschoven, dit keer naar de begrotingscontrole in maart volgend jaar. Tegelijk wordt er openlijk gelogen dat er een evenwicht zou zijn.

CD&V en Open VLD laten al hun verkiezingsbeloftes varen: de staatshervorming is mislukt, BHV is niet gesplitst, de begroting 2008 is niet in evenwicht, de begroting 2009 eindigt in een zwaar deficit i.p.v. een licht overschot, nieuwe belastingen worden geheven en er worden miljarden aan eenmalige maatregelen genomen. Toekomstige generaties zullen opnieuw moeten boeten voor het gebrek aan moed van deze regering. Het is de schaamte voorbij.

Auteur:
N-VA-fractieleider Kamer
Jan Jambon

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be