Groen!

Brussel, 14 oktober 2008

Groen! en Ecolo vragen ontslag Open VLD-minister voor Asiel en Migratie, Annemie Turtelboom

In het regeerakkoord van de regering Leterme I worden maar liefst drie paragrafen gewijd aan een nieuwe regularistie van mensen zonder papieren. Bovendien heeft ons land voor het eerst een heuse minister voor Asiel en Migratie. Maar ondanks deze beloftes is er nog steeds geen beleid. Voor senator Freya Piryns en kamerlid Tinne Van der Straeten is er maar één mogelijke conclusie: "Een minister die pertinent weigert haar eigen regeerakkoord uit te voeren moet ontslag nemen. De mensen zonder papieren die nu al jaren in onzekerheid verblijven, blijven lijden onder een minister die meer bezig is met haar eigen liberale programma dan met haar bevoegdheid."

De wanhoop bij de mensen zonder papieren groeit met de dag, de onverschilligheid van de regering blijkbaar ook. Gisteren werd de vijfde deadline voor het verschijnen van de onzendbrief met objectieve criteria voor regularisatie opnieuw niet gehaald. De fractie Ecolo-Groen! zal dan ook een motie van wantrouwen ten aanzien van minister Turtelboom neerleggen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Groen! en Ecolo roepen hierbij alle andere partijen op, ook de regeringspartijen die mede verantwoordelijk zijn, om de interne verdeeldheid ten koste van de mensen zonder papieren te overstijgen en eindelijk te zorgen voor een duidelijk migratie- en asielbeleid. Daarvoor heeft deze regering nood aan daadkrachtige minister die zich niet langer wegstopt maar haar verantwoordelijkheid opneemt. Na 8 maanden heeft minister Turtelboom nu wel bewezen dat ze niet in staat is om een duidelijk beleid dat ook aandacht heeft voor de mens achter de asielzoeker in plaats van het economische winstbejag alleen, te voeren.

Groen! en Ecolo hebben reeds wetsvoorstel voor regularisatie ingediend eind 2007 omdat wij wel geloven in rechtszekerheid voor mensen zonder papieren.

Senator Freya Piryns Kamerlid Tinne Van der Straeten