Alle kinderen gratis naar school in Togo 14 oktober 2008, Akodessewa - In Togo is er op basisscholen reden voor een feestje. De regering van het in West-Afrika gelegen land heeft namelijk het schoolgeld afgeschaft. Hierdoor kunnen meer kinderen naar school, zodat het bereiken van het Millenniumdoel dat onderwijs voor alle kinderen beoogt, voor Togo binnen handbereik ligt.

Togo heeft het schoolgeld afgeschaft. Hierdoor is onderwijs voor alle kinderen in het land bereikbaar. Foto: Unicef Togo/Pudlowski Togo heeft het schoolgeld afgeschaft. Hierdoor is onderwijs voor alle kinderen in het land bereikbaar. Foto: Unicef Togo/Pudlowski

In Togo volgt circa 75 procent van alle kinderen in de basisschoolleeftijd onderwijs. Nu dat voortaan gratis is, zal dit aantal nog meer oplopen. In veel dorpen in Togo werd de boodschap dat er geen schoolgeld meer betaald hoeft te worden, dan ook met grote blijdschap ontvangen.

Trotse moeders
"Ik zag moeders die bij het idee dat al hun kinderen nu naar de basisschool kunnen, overliepen van trots" vertelt Attobian Amévi, die lesgeeft op een school in Akodessewa, een dorp in de buurt van de hoofdstad Lomé. De 9-jarige Komla is een van de kinderen die van de nieuwe maatregel profiteert. "Ik werk met mijn ouders op het land, maar vandaag ga ik naar school," zegt hij. "Ik wil leren lezen en rekenen, zodat ik later een goede zakenman kan worden."

De 9-jarige Komla gaat voor het eerst naar school. "Ik wil later een goede zakenman worden." Foto: Unicef Togo/Bonnaud De 9-jarige Komla gaat voor het eerst naar school. "Ik wil later een goede zakenman worden." Foto: Unicef Togo/Bonnaud

In Togo was het voordat het schoolgeld werd afgeschaft voor veel ouders ondoenlijk om hun kinderen naar school te sturen. Ze hadden hen bovendien hard nodig op het land, waar ze moesten meehelpen. Ook nu zijn nog veel kinderen aan het werk, maar helemaal van school wegblijven hoeft niet meer.

Lokalen druppelen langzaam vol Afandémon Amaglo, directeur van de school in Akodessewa, zegt hierover: "De lokalen worden druppelgewijs met kinderen gevuld, die pas naar school komen als de oogst is binnengehaald." De school verwacht bovendien een grote toeloop van nieuwe leerlingen en denkt erover om een extra leerkracht aan te nemen.

Unicef praat met de overheid en gemeenschappen om ervoor te zorgen dat gratis en goed onderwijs voor álle kinderen, dus voor zowel jongens als meisjes, bereikbaar is. Zij ondersteunt de regering met geld en middelen om dit doel te realiseren.