Politiebond ACP

14 oktober 2008

Ombudsman: "Driehoek Rotterdam opereerde onevenwichtig"

Door: Esmé Rijs

De Nationale Ombudsman presenteert vandaag het rapport rond het politieoptreden bij de voetbalwedstrijd Feijenoord - Ajax op 23 april 2006.

Ombudsman Brenninkmeijer stelt dat het supportersgeweld op 23 april beperkt blijft. Er is geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde. Er vallen geen gewonden aan de kant van politie of van supporters. Daarmee heeft de politie een belangrijke doelstelling bereikt en daarvoor verdienen de collega's volgens Brenninkmeijer een compliment.

Forse prijs voor openbare orde
Anders is de kritiek op de Rotterdamse driehoek. Burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef "hebben de beslissing om strafrechtelijk in te grijpen onvoldoende afgewogen tegen andere, voor de burger minder ingrijpende middelen". De Ombudsman schrijft in zijn rapport dat de wens om hard op te treden en aan de supporters een signaal te geven dat het menens is in Rotterdam, teveel invloed op de gemaakte keuzes lijkt te hebben gehad. In plaats van over te gaan tot aanhouden was de keuze voor bestuurlijk ophouden meer voor de hand liggend geweest. "Er is een forse prijs betaald voor het handhaven de openbare orde."

Daadkrachtig optreden
De driehoek neemt afstand van deze uitspraken van de Ombudsman. Bij de aanhouding zijn geen grenzen overschreden, schrijven Opstelten, Korvinius en Meijboom in een reactie. Zij hebben de stellige overtuiging dat de daadkrachtige wijze van optreden noodzakelijk en succesvol is geweest.

Achteraf ...
Politievakbond ACP herkent zich in het commentaar van de driehoek. Dat het supportersgeweld beperkt is gebleven en er geen gewonden zijn gevallen, kan zeer goed worden toegeschreven aan daadkrachtig optreden van de Rotterdamse collega's. "Het is achteraf altijd makkelijk om in nuances te praten, maar als je als politie geconfronteerd wordt met veel geweld tijdens die voetbalwedstrijden, is het een ander verhaal", zegt vice-voorzitter Wiep van der Pal van de ACP. "Daarbij is het zaak om zo'n optreden goed te evalueren. Op die manier kun je lessen leren voor de volgende keer, zodat er door politiemensen vooral preventief kan worden opgetreden."

Wil je meepraten over dit onderwerp of wil je een reactie geven? Ga dan naar het forum.

---