Gemeente Leeuwarden

Voortgang werkzaamheden Nieuw Zaailand

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-10-2008)

De riolerings- kabel en leidingwerkzaamheden ten behoeve van het project Nieuw Zaailand zijn nu bijna 2 maanden aan de gang. Bij de kabel- en leidingwerkzaamheden bleek dat er aanzienlijk meer kabels in de grond zitten, en op andere plaatsen, dan uit het vooronderzoek naar voren kwam. Hierdoor moest de planning regelmatig worden aangepast en duren de werkzaamheden langer dan gepland. Hieronder geven wij aan wat op dit moment de verwachting is met betrekking tot de planning. Als er zich onvoorziene omstandigheden voordoen, kan het nodig zijn deze planning aan te passen.

De Wirdumerdyk is inmiddels weer open voor het autoverkeer, het verkeer rijdt nu nog over een tijdelijke baan. Op 18 oktober wordt de definitieve bestrating op de rijbaan weer aangebracht. Auto's en fietsers rijden dan weer over de hoofdrijbaan. Hierna kunnen de kabels en leidingen in het trottoir naast de Mercuriusfontein worden verwijderd. Dit duurt tot ca 1 november.

Op de hoek Wirdumerdyk - Ruiterskwartier zal eind oktober nog een stukje riolering worden gelegd. Dit duurt ca 1 week. Het verkeer op de Wirdumerdyk kan doorgang vinden, er is dan geen verkeer mogelijk tussen Ruiterskwartier en Wirdumerdyk.

Het trottoir langs de Nieuweweg, naast Amicitia, is weer hersteld op 17 oktober. In het trottoir naast Amicitia op de Wirdumerdyk zullen volgend jaar, als de plannen voor Amicitia verder zijn uitgewerkt, nog enige kabel- en leidingwerkzaamheden plaatsvinden.

Op het Zaailand, naast de ANWB en Friesland Bank, moeten nog werkzaamheden plaatsvinden. Hierdoor blijft nog enige tijd 1 rijbaan beschikbaar voor het verkeer. Het verkeer dat de parkeergarage verlaat, gebruikt tot 25 oktober uitsluitend de route Pr. Hendikstraat. Na 25 oktober kan het uitrijdende verkeer daarnaast ook weer gebruik maken van de route Nieuweweg. Gedurende de eerste week gebeurt dat via de omleiding Zuiderstraat, Willemskade, Beursplein, Zaailand.

De bestrating van de rijbaan is ca 1 november weer aangebracht, zodat dan weer twee-richtingverkeer mogelijk is. Het trotttoir voor de ANWB is dan ook klaar. Onder het trottoir voor de Friesland Bank moeten nog verbindingen in de kabels worden gemaakt, dit duurt tot eind november.

Onder het trottoir aan de noordzijde van winkelcentrum Zaailand, worden van eind oktober tot ca 15 november nog werkzaamheden aan het riool uitgevoerd.

In het Ruiterskwartier, naast het winkelcentrum, wordt eind oktober nog een klein riool gelegd. Dit duurt ca 1 week.

In de Zuiderstraat is het riool inmiddels klaar. Er resteren daar nog kabel- en leidingwerkzaamheden. De rijbaan is weer open voor verkeer. De trottoirs zijn ca 15 november gereed.

Op het deel van het Zaailand tussen Zuiderstraat en Pr. Hendrikstraat worden vanaf 6 oktober rioleringswerkzaamheden uitgevoerd in het fietspad. Dit duurt tot ca 15 november. Voor voetgangers blijft het trottoir beschikbaar.

Ter plaatse van het kruispunt Zaailand - Pr. Hendrikstraat worden de laatste rioleringswerkzaamheden uitgevoerd. Dit zal nog nader ingepland worden. Het verkeer zal voor het grootste gedeelte van deze periode doorgang kunnen vinden.