Gemeente Winterswijk


Gemeentelijk hergebruikbeleid in buitengebied behandeld

14 oktober 2008

Winterswijk - Het College van B&W heeft in juli 2008 ingestemd met het gemeentelijke beleid om nieuwe functies een kans te geven in leegstaande agrarische bebouwing. Door in de gebouwen nieuwe functies toe te staan, kunnen de gebouwen worden behouden en beter worden benut. Daarnaast dragen de nieuwe functies bij aan de werkgelegenheid, de economie en de leefbaarheid van het buitengebied. De Commissie burger en ruimte gaat op 15 oktober over het voorstel spreken. Op 30 oktober zal de gemeenteraad een besluit nemen.

Dit gemeentelijk beleid, Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk ofwel FZPZFiW, is een uitwerking van het regionale hergebruikbeleid. Dit regionale beleid vormt al enige tijd de basis om verzoeken voor nieuwe functies aan te toetsen. Steeds duidelijker werd dat het regionale beleid niet voldoende was om in Winterswijk toe te kunnen passen. Daarom is uitwerking opgesteld. Belangrijke wijziging is dat het in Winterswijk alleen mogelijk wordt gemaakt een woning of recreatiewoning te maken in een cultuurhistorisch waardevol bijgebouw. Als er een nieuwe functie komt, zoals een klein bedrijf, adviesbureau of woning, moet in elk geval het landschap worden verfraaid. Daarnaast is het bijvoorbeeld nodig dat een deel van de bijgebouwen wordt gesloopt of dat juist cultuurhistorisch waardevolle gebouwen blijven behouden. Het stellen van dergelijke voorwaarden wordt verevening genoemd.

Financiële verevening
In sommige gevallen kan er bij het starten van een nieuwe functie ter plekke niet voldoende worden verevend. Aan de Raad is gevraagd of ze in dat geval kan instemmen met een financiële verevening. Met dat geld kan bijvoorbeeld door de gemeente alsnog ergens anders een verbetering van landschap of natuur plaatsvinden.

Bovenplanse verevening
Het College van B&W heeft ook ingestemd met de mogelijkheid om op een locatie schuren te slopen, waarna de helft van het gesloopte oppervlak in de vorm van een bijgebouw bij een woning teruggebouwd kan worden. Deze zogenoemde bovenplanse verevening draagt bij aan de ontstening van het landschap en het slopen van leegstaande schuren. Anderzijds kunnen daardoor huiseigenaren een groter oppervlak aan bijgebouwen voor dieren of hobby's realiseren dan normaal wordt toegestaan. Als het bovenplans verevenen succesvol blijkt te zijn, wordt dit mogelijk verder uitgebreid.