Gemeente Winterswijk


College presenteert sluitende begroting 2009


13 oktober 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2009 opgesteld. Hierin zijn alle besluiten die het afgelopen jaar zijn genomen verwerkt. Maar ook een aantal aanvullende wensen en nieuw beleid. De begroting 2009 loopt tot 2012. In de huidige begroting zit in 2012 een structureel gat van ¤ 2,63 miljoen. Om dit gat te dichten heeft het college een dekkingsvoorstel gemaakt. Met de maatregelen in dit voorstel is het gelukt de begroting sluitend te krijgen. Op 5 en 6 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting 2009 en de voorgestelde dekkingsmaatregelen.

Bij het opstellen van het dekkingsvoorstel heeft het college geprobeerd om zoveel mogelijk ambities voor Winterswijk overeind te houden. Ook als dit - bijvoorbeeld op het gebied van onderwijshuisvesting - grote investeringen met zich meebrengt. Daarnaast kiest het college ervoor optimistisch te zijn over de beschikbaarheid en het beschikbaar komen van geld (bijvoorbeeld NUON-dividend). Dit om te voorkomen dat plannen op voorhand al niet worden gemaakt omdat er geen geld is of wordt verwacht. Liever op het laatste moment een plan stoppen of bijstellen, dan helemaal niets doen. Het college vindt dat Winterswijk met het maken van plannen al te vaak achter de feiten aanloopt. Waardoor plannen niet klaarliggen op het moment dat er (extra) geld kan worden binnengehaald.

Besparingen
De belangrijkste maatregelen in het dekkingsvoorstel hebben betrekking op de programma's 'openbare orde en veiligheid', 'verkeer, vervoer en openbaar gebied', 'onderwijs en kinderopvang' en 'bedrijfsvoering'. In het programma 'openbare orde en veiligheid' gaat het om het aanhouden van een voorstel voor handhaving op permanente bewoning. Dit levert een besparing op van ¤ 100.000 structureel (jaarlijks) en ¤ 550.000 incidenteel (eenmalig). In het programma 'verkeer, vervoer en beheer openbaar gebied' stelt het college voor om diverse investeringen in groen en wegen eenmalig af te schrijven. Het gaat hierbij om de volgende wijken: Oostervoort, Pelkwijk 1, Pelwijk 2, Hakkelerkamp-oost 1, Scholtenenk en Hakkelerkamp-oost 2. Ook stelt het college voor om projecten die niet te maken hebben met de afkoppeling van de riolering uit te stellen. Hierbij gaat het om De Pas, Goorweg, Meddoseweg-Greuneweg, Haartweg, Brinkeweg en Blekkinkhofweg. Deze voorstellen leveren een bezuiniging op van ¤ 605.000. In het programma 'onderwijs en kinderopvang' stelt het college voor om het totaalbedrag voor het realiseren van de nieuwe Driemark, de nieuwe brede school Winterswijk-oost en vervangende nieuwbouw voor de scholen Schaersvoorde, St. Jozef en Stegeman vast te stellen op ¤ 44 miljoen in plaats van ¤ 54 miljoen. Daarmee wordt het budget van onderwijshuisvesting nog steeds verhoogd van ¤ 34 miljoen naar ¤ 44 miljoen. Het college maakt hierbij de kanttekening dat van dit bedrag van ¤ 44 miljoen eerst de nieuwe Driemark en de nieuwe brede school Winterswijk-oost dienen te worden gerealiseerd. Ook zegt het college toe zijn best te gaan gaat doen om binnen het totaalbedrag van ¤ 44 miljoen voldoende geld vrij te spelen voor de nieuwbouwplannen van de scholen Schaersvoorde, St.Jozef en Stegeman. Een en ander betekent jaarlijks ¤ 400.000 minder aan kapitaallasten.

Inkomsten
Het college heeft ook gekeken naar de inkomstenkant. De raming van het NUON-dividend verhogen van jaarlijks ¤ 560.000 naar jaarlijks ¤ 1 miljoen levert ¤ 460.000 extra ruimte op. Daarnaast is besloten om een trendmatige (d.w.z. prijsinflatiecorrigerende) verhoging van de OZB-opbrengst van 3,6% op te nemen in het dekkingsvoorstel. De OZB-opbrengst is in de afgelopen jaren niet verhoogd, ook niet met de prijsinflatie. Gezien de vele ambities en de financiële situatie vindt het college het niet langer houdbaar om de OZB-opbrengst niet te verhogen. De verhoging van de OZB-opbrengst levert jaarlijks ¤ 125.000 extra inkomsten op. Voor de inwoners betekent deze verhoging 'slechts' een stijging van het tarief met 2,5%; de rest van de extra opbrengst komt uit andere variabelen. Dit betekent dat bij een gelijkblijvende waarde van het eigendom de belastingaanslag 2,5 % duurder wordt. Daarnaast heeft het college de eigen organisatie een taakstellende bezuiniging opgelegd op de bedrijfsvoering van in totaal ¤ 200.000,- (¤ 100.000,- vanaf 2010 en nog eens ¤ 100.000,- vanaf 2011).

Vervolg
Net als voorgaande jaren worden er twee extra informatiebijeenkomsten gehouden die voor de voorbereiding van de begrotingsvergadering op 5 en 6 november van belang zijn. De eerste informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 oktober aanstaande om 19.30 uur in de raadzaal. Het accent ligt bij die vergadering op informatieoverdracht en niet op de politieke beoordeling van de stukken. De tweede informatiebijeenkomst wordt gehouden op woensdag 29 oktober aanstaande. Het gaat er bij deze tweede bijeenkomst vooral om dieper in te gaan op (begrotings-)technische kwesties. De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en vinden plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Beide bijeenkomsten zijn openbaar. De begrotingsvergadering zelf wordt gehouden op woensdag 5 en donderdag 6 november, beide keren om 19.30 uur. Op de agenda van die raadsvergadering staat alleen de vaststelling van de Programmabegroting 2009 en de 2e bestuursrapportage 2008. Andere onderwerpen worden behandeld in de reguliere raadsvergaderingen van 30 oktober of 27 november.

Ter inzage
De begroting is vanaf woensdag 15 oktober te vinden op deze website via de menuopties politiek->raad->financiële rapportages. Daarnaast ligt de begroting ter inzage bij het Publiekscentrum aan het Beatrixpark 20. Belangstellenden kunnen hier terecht op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur en na telefonische afspraak. Het boekwerk is tegen betaling verkrijgbaar. Ook bij de Openbare Bibliotheek ligt een exemplaar van de begroting ter inzage.