Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ waarschuwt voor risico's tijdens het baden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt zorginstellingen voor de risico's op verbranding en verdrinking tijdens het baden. De IGZ stuurde deze week hierover een circulaire aan directies en raden van bestuur van ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, gehandicapteninstellingen, verpleeg-en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties.

Tussen 2005 en 2007 ontving de IGZ 59 meldingen over incidenten bij baden en douchen in verschillende sectoren uit de gezondheidszorg. 34 meldingen gingen over verdrinking en verbranding in bad. De inspectie onderzocht deze meldingen. Uit deze analyse blijkt onder meer dat medewerkers onvoldoende rekening houden met het mogelijk falen van apparatuur. Door een defecte thermostaatknop wordt water met een hogere temperatuur afgegeven dan op de knop staat aangegeven. Ook gebruikt personeel apparatuur onjuist waardoor de verbrandingskans toeneemt. Een patiënt, begeleider of schoonmaker kan de thermostaatknop bijvoorbeeld op hogere temperatuur draaien en deze vervolgens vergeten terug te draaien in de oude stand. Daarnaast herkennen medewerkers lang niet altijd signalen van de patiënten als pijn. Hierdoor kan de patiënt te lang in contact zijn met heet water en neemt de ernst van verbranding toe. Bovendien leven medewerkers opgestelde badprotocollen dikwijls niet na. Zo worden patiënten dikwijls zonder toezicht in bad gelaten.

Om het baden van patiënten die dat zelf niet kunnen, veiliger te maken vindt de IGZ het noodzakelijk dat zorgverleners de watertemperatuur altijd met de hand controleren voordat de patiënt in bad of onder de douche gaat. De zorgverlener moet alert zijn zodra en zolang er water uit het tappunt komt. Verder wil de inspectie dat instellingen een actief beleid voeren om medewerkers bewust te maken op de risico's tijdens baden en douchen. De inspectie vindt bovendien dat instellingen hulpmiddelen en apparatuur periodiek controleren en onderhouden.

Ongevallen en (bijna) ongevallen met baden moeten gemeld worden bij de inspectie. De inspectie gaat haar handhavingsbeleid aanscherpen. Bij nieuwe calamiteiten gaat de inspectie steeds na of er passende maatregelen noodzakelijk zijn voor de instelling of dat de zorgverlener door het tuchtrecht kan worden vervolgd.