Gemeente Groningen

Raadsleden geven gastles voor de kindergemeenteraad Gemeenteraadsleden van de gemeente Groningen geven deze week een gastles op vijf basisscholen die deelnemen aan de kindergemeenteraad 2008. Tatjana Kirienko (SP) en Joost van Keulen (VVD) waren dinsdag 14 oktober bijvoorbeeld op de Siebe Jan Boumaschool aan de Oliemuldersweg voor een gastles.

foto gastles kindergemeenteraad De kinderraad is een onderwijsproject van de Groningse gemeenteraad voor leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs. Leerlingen bedenken zelf een plan om hun wijk leuker, veiliger of gezelliger te maken. Tijdens een speciale kindergemeenteraadsvergadering op maandag 24 november kiezen de leerlingen zelf het beste plan. De gemeenteraad stelt 7500 euro beschikbaar voor uitvoering van het winnende voorstel.

Democratisch proces
Met de kindergemeenteraad wil de gemeenteraad van Groningen leerlingen al op jonge leeftijd betrekken bij de gemeentepolitiek en het democratische proces. Als voorbereiding op de vergadering van de kindergemeenteraad krijgen de leerlingen drie lessen op school. Daarin leren zij iets over gemeentepolitiek, het maken van keuzes en hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat. Twee echte gemeenteraadsleden geven de slotles. Zij bereiden met de leerlingen de vergadering van de kindergemeenteraad voor.

Debat
Iedere school presenteert zijn voorstel tijdens de vergadering van de kindergemeenteraad in de raadzaal in het stadhuis. Alle vijf deelnemende scholen vaardigen dan een fractie af van zeven leerlingen. Zij gaan met elkaar in debat en stemmen vervolgens over de vijf ingediende plannen.

Oude wijken
De kindergemeenteraad vindt eens in de twee jaar plaats. Per keer nodigt de gemeenteraad scholen uit een ander stadsdeel uit. Dit jaar komen de deelnemers uit het stadsdeel binnenstad/oude wijken. Naast de Siebe Jan Boumaschool zijn dat de Nassauschool, De Petteflet, de Kleine Wereld en de St. Michaëlschool. In 2006 werd de kindergemeenteraad voor het eerst gehouden. De kinderraad koos toen voor de aanleg van een speelplek in de wijk Reitdiep naar een idee van openbare basisschool de Pendinghe.
Gepubliceerd op: dinsdag 14 oktober 2008
dinsdag 14 oktober 2008:
Raadsleden geven gastles voor de kindergemeenteraad