Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Prestigieuze Europese beurs voor drie levenswetenschappers

14 oktober 2008

ERC Advanced Grants Life Sciences bekendgemaakt

De European Research Council (ERC) heeft de winnaars van de Advanced Grants voor de levenswetenschappen bekendgemaakt. Drie Nederlandse onderzoekers ontvangen deze prestigieuze prijs. Twee van hen kregen al een NWO-Spinozapremie. Eerder dit jaar werden de winnaars bekendgemaakt in de domeinen 'Social Sciences and Humanities' en 'Physical Sciences and Engineering'. Later dit jaar volgen de beurzen voor multidisciplinair onderzoek.

De European Research Council biedt financiering voor excellente onderzoekers, die grensverleggend onderzoek willen verrichten. Selectie van voorstellen vindt plaats door middel van peer review. De evaluatiepanels voor de levenswetenschappen bekeken in totaal 776 voorstellen. Uiteindelijk werden 78 voorstellen beloond met een beurs. De winnaars ontvangen een subsidie van gemiddeld ruim 2 miljoen euro.

Spinozawinnaar Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW en hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, gaat met zijn subsidie onderzoek doen naar de biologie van volwassen stamcellen in normale weefsels en kankerweefsels. Meer informatie over Clevers en zijn onderzoek is te vinden op zijn persoonlijke website en in het persbericht dat de Universiteit Utrecht heeft verstuurd.

Ben Scheres, ook hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht en ook Spinozawinnaar, gaat zowel experimenteel als theoretisch de controlemechanismen van plantarchitectuur bestuderen. Meer informatie is te vinden op zijn persoonlijk pagina en het persbericht van de Universiteit Utrecht.

Mike Jetten, hoogleraar ecologische microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvangt de beurs om zijn onderzoek naar de anammoxbacterie voort te zetten en uit te breiden. Deze bacterie wordt ingezet bij waterzuivering. Meer informatie over zijn onderzoek is te vinden in het nieuwsbericht van de RU en op zijn persoonlijke pagina.

De ERC Advanced Grant is één van de twee subsidievormen van het programma ERC Ideas. De andere subsidie is de Starting Investigator Grant. NWO (www.nwo.nl/erc) en SenterNovem
(www.senternovem.nl/eglideas) zijn het nationale contactpunt voor Nederlandse aanvragers van een ERC-beurs. NWO en SenterNovem helpen de onderzoekers met hun aanvragen. NWO publiceerde eerder een overzicht van de Nederlandse winnaars van een Starting Investigator Grant en de Advanced Grants voor de domeinen Physical Sciences and Engineering en Social Sciences and Humanities. Inmiddels is de nieuwe aanvraagronde voor Starting Investigator Grants gestart.

..............................


Noot voor redacties