Gemeente Someren


Rekenkamercommissie onderzoekt beleid gemeente

De gemeente Someren kent een rekenkamercommissie. Deze commissie bestaat uit vier onafhankelijke personen. De rekenkamercommissie kiest elk jaar enkele gemeentelijke onderwerpen uit, die zij geheel zelfstandig, op effecten, doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoekt. U kunt als burger ook onderwerpen bij de rekenkamercommissie aandragen.

Suggesties
Hoewel de rekenkamercommissie zelfstandig is in de keuze van onderzoeksonderwerpen kunnen ook inwoners suggesties doen voor het doen van onderzoek.

De rekenkamercommissie nodigt daarom inwoners van Someren uit voorstellen te doen voor het onderzoek voor 2009. Dat kan via een briefje aan:
De Rekenkamercommissie van de gemeente Someren, t.a.v. mevrouw J. Laurens Janse,
Antwoordnummer 158 (een postzegel is dus niet nodig), 5710 VB Someren,
of een emailbericht aan j.laurensjanse@someren.nl. Voor eventuele vragen kunt u ook op dit adres terecht en bovendien op telefoonnummer 0493-494 888.

Criteria
Een onderzoekssuggestie moet wel aan een aantal criteria voldoen. Deze zijn omschreven in de verordening Rekenkamercommissie gemeente Someren. Zo moet het onderzoek onder andere betrekking hebben op de doelmatigheid, doeltreffendheid of rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid. Daarnaast moet het maatschappelijk relevant zijn en voor de toekomst bruikbare resultaten opleveren. Ook wordt er normaliter geen onderzoek gedaan naar projecten/plannen die nog niet afgerond zijn of waarover de politiek nog dient te beslissen. De genoemde verordening omschrijft met name in de artikelen 3.2 en 3.3 aan welke criteria een onderzoeksvoorstel moet voldoen. U kunt de verordening raadplegen via onze website à raadsinfo à regelgeving à verordeningen à 0. algemeen bestuur.
Of klik hier.

Ook vindt u op de website informatie over de rekenkamercommissie: à bestuur en organisatie à rekenkamercommissie. Of klik hier.

Terug naar boven>>

Brandweer zoekt realistische oefenlocaties

Het is voor de brandweer belangrijk om zo realistisch mogelijk te oefenen. Een aantal keren per jaar wordt dit gedaan op landelijke oefencentra. Daarnaast oefent het brandweerkorps wekelijks. Om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen is het belangrijk om te kunnen oefenen op diverse locaties.

De brandweer zoekt ondernemers die hun bedrijf ter beschikking willen stellen als oefenlocatie. De brandweer kan dan zo realistisch mogelijk oefenen en leert het bedrijf kennen wat een groot voordeel kan zijn indien er werkelijk een incident is. De ondernemer kan zien hoe de brandweer te werk gaat en hoe hij risicos in zijn ondernemening kan verkleinen.

Garagebedrijf
Op 16 september mocht de brandweer oefenen bij Jaspers garagebedrijf in Someren. Daarbij werd van de hefbrug gebruik gemaakt. Een auto was van de hefbrug gevallen waarbij een monteur bekneld kwam te zitten en er door de uitstromende benzine brand was ontstaan. Deze oefening was zeer leerzaam voor de brandweerlieden.

Aanmelden bedrijf
Wilt u als ondernemer uw bedrijf beschikbaar stellen om te oefenen? Neem dan contact op met dhr. R. Berkers, brandweercommandant gemeente Someren. Telefonisch te bereiken op 0493-491444 (brandweerkazerne) of via tel. 0493-494888 (gemeentehuis) of via e-mail: r.berkers@someren.nl

Terug naar boven>>

In het kader van de huisvesting van buitenlandse medewerkers: Ontwerp-structuurvisie Arbeidsmigranten ter inzage

De verdergaande Europese eenwording heeft gezorgd voor een grote toeloop van buitenlandse medewerkers in Nederland. Ondernemers zien grote voordelen in deze arbeidsmigranten. Onderkend wordt dat er voor bepaalde beroepsgroepen onvoldoende arbeidsaanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt aanwezig is. Eén van de gevolgen van de komst van buitenlandse medewerkers is een dringende behoefte aan goede en passende huisvesting. Het zoeken van kwalitatief geschikte huisvesting is voor zowel ondernemers, uitzendorganisaties, de arbeidsmigrant zelf als voor de gemeenten van belang. De huisvesting is momenteel een dringend en groot probleem geworden. Naar aanleiding van dit probleem is de ontwerp-structuurvisie Arbeidsmigranten opgesteld. Deze visie ligt de komende weken ter inzage.

De centrale vraag in de structuurvisie Arbeidsmigranten is welke vormen van huisvesting en op welke plaatsen die huisvesting in de gemeente Someren acceptabel worden geacht om naar schatting zon 1.000 arbeidsmigranten te huisvesten. Hierbij wordt rekening gehouden met enerzijds de regionaal aangedragen mogelijkheden, maar zeker ook met de specifieke situatie van de gemeente Someren zelf en zonder hiermee een onevenredige belasting op de Somerense bevolking te leggen. En hoe moeten we dat dan gaan regelen met zn allen?

In de Ontwerp-structuurvisie is in grote lijnen de regionale aanpak uit nota samen (wonen en) werken opgenomen. Deze nota is in 2006 door het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) opgesteld. Specifiek voor Someren zijn hiernaast ook enkele verruimde opties in de visie opgenomen en zijn er ook enkele huisvestingsvormen en -plaatsen als onwenselijk bestempeld. De structuurvisie moet gezien worden als een beleidregeling van de gemeenteraad van Someren en valt daarmee onder artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

De gemeenteraad wil graag weten wat de Somerense bevolking van het voorgenomen beleid denkt en waar het eventueel anders of beter moet. Belanghebbenden en ingezetenen worden uitgenodigd om de Ontwerp-structuurvisie Arbeidsmigranten in te zien en eventuele zienswijzen schriftelijk kenbaar te maken aan de gemeenteraad.

De Structuurvisie ligt gedurende de periode van 17 september tot en met 15 oktober 2008 ter inzage bij de balie van de afdeling VROM op de 2e etage van het gemeentehuis. U kunt het document hier downloaden. Gedurende genoemde periode kunt u zienswijzen schriftelijk kenbaar maken aan de gemeenteraad van Someren, Postbus 290, 5710 AG te Someren.