VVD


14-10-2008

Europese Unie wil weer dialoog met Wit-Rusland

Op 13 oktober 2008 werd duidelijk dat de Europese Unie, bij monde van het Frans voorzitterschap, voornemens is op korte termijn een dialoog met Wit-Rusland (i.e. met diens dictator Loekashenko) te starten.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Nut en noodzaak van een 'zekere' dialoog trek ik niet in twijfel, maar ik vind wel dat de beoogde dialoog gerechtvaardigd en zeer gericht moet zijn. Tot op heden heeft Loekashenko immers laten zien dat zijn mooie woorden veelal ook loze woorden zijn."

Door middel van het stellen van schriftelijke vragen heeft Jeanine Hennis-Plasschaert bij de Raad op opheldering gevraagd over hoe de dialoog tussen de EU en Wit-Rusland er precies uit zal komen te zien.

U vindt de schriftelijke vragen onderaan dit bericht.


1. Kan de Raad duidelijk maken wat zijn concrete stappenplan is? En kan hij hierbij exact aangegeven welke maatregelen binnen welk tijdspad door het Wit-Russiche regime moeten worden genomen om de beslissing (tijdelijke opschorting van visa bans) überhaupt te rechtvaardigen. Zo nee, waarom niet?


2. Kan de Raad aangeven wanneer hij de oppositieleiders Kazulin en Milinkevich uitnodigt? Zo nee, waarom niet?


3. Kan de Raad tevens aangeven waarom hij de heren Kazulin en Milinkevich afgelopen maandag (13 oktober 2008) niet heeft willen uitnodigen? Zo nee, waarom niet? Dat zou immers onder de huidige omstandigheden het enige juiste signaal zijn geweest.

3. Is de Raad bekend met het feit dat Kristiina Ojuland, lid van de Raad van Europa, voor haar geplande bezoek aan Wit-Rusland op 9 en 10 oktober jl. geen visum werd verleend? Acht de Raad het in dit kader verdedigbaar dat Loekashenko en de zijnen wél toegang verkrijgen tot de EU? Zo ja, waarom?