Artsen zonder Grenzen


Vaccineren te voet en per motorfiets in Katanga

13/10/2008 11:30 -- Per auto, motorfiets en te voet zijn vaccinatieteams van Artsen zonder Grenzen onderweg in Katanga. In het noorden van die provincie van de Democratische Republiek Congo is mazelen uitgebroken. Inmiddels zijn bijna 274.000 kinderen jonger dan 15 jaar ingeënt.

Het plan is om meer dan een half miljoen kinderen te vaccineren, in een regio waar de wegen nauwelijks begaanbaar zijn en de mensen bijna geen toegang tot gezondheidszorg hebben.

Er is nauwelijks geweld meer in Katanga, maar de omstandigheden zijn er nog steeds erg slecht. Onze teams komen in dorpen waar mensen nog nooit een dokter of verpleegkundige hebben gezien.

Het vaccin tegen mazelen bestaat al 30 jaar en is veilig, effectief en goedkoop. Het gebruik ervan is wel een uitdaging, want het moet koel worden gehouden, ook tijdens het transport over lastig terrein naar afgelegen gebieden, vaak per motorfiets of te voet. Het organiseren van een volledige koude keten om te voorkomen dat de vaccins bederven is een enorme logistieke uitdaging.

In de regio Moba, dat zo groot is als het hele buurland Rwanda, hebben onze teams 91.000 kinderen gevaccineerd, bijna het geplande aantal van 100.000. Maar omdat er nog een groot aantal dorpen te gaan is, zal het uiteindelijke aantal kinderen waarschijnlijk boven de 120.000 uitkomen. Onze teams komen veel dorpen tegen die niet in de bevolkingsstatistieken van de overheid staan.

Als een team aankomt in een gebied, legt het eerst aan de bevolking uit waarom vaccineren nodig is. Na een paar dagen zet het team een vaccinatie-kliniekje op. Voor kinderen die de eerste vaccinatieronde missen, is er nog een tweede.

`We gaan non-stop door', zegt Aziz Diallo, coördinator van de vaccinatiecampagne. `We willen klaar zijn voor de regens beginnen. `Tot nu toe liggen we op schema. Gelukkig hebben we naast de grotere plaatsen ook veel kleine dorpen bereikt.'