Gemeente Urk

Gemeente Urk presenteert solide begroting
IMG_0540.jpg

De programmabegroting 2009 en de meerjarenbegroting 2010-2012 sluit met een positief resultaat. Hoewel de begrotingspositie krap blijft, is het gelukt om de lasten voor de burgers op een verantwoord niveau te houden en een aantal beleidsintensiveringen toe te passen. Het college is van mening dat het mogelijk moet zijn dat gemeente Urk weer de eigen verantwoordelijkheid voor het financieel beleid gaat dragen.

Belastingdruk
Het collegebeleid is er op gericht om de lasten voor de burgers op een verantwoord niveau te houden. De OZB stijgt in 2009 alleen met de CPI. Er zijn, in relatie tot de algehele financiële positie, op basis van eerder genomen besluiten wel tariefsverhogingen ophanden. Zo zullen de tarieven voor het rioolrecht jaarlijks extra toenemen met 2 procent in verband met uitgebreid onderzoek ter voorbereiding op het nieuwe GRP. De OZB-verhoging voor 2010 en 2011 wordt geraamd op 2 procent. Bij de afvalstoffenheffing kan echter worden volstaan met de gebruikelijke prijsindex. Als gekeken wordt naar de toekomst, dan ligt het in de lijn der verwachtingen dat vooral het rioolrecht verder zal gaan stijgen.

Woningbouw en grondexploitatie
Er moet op Urk voldoende ruimte zijn voor wonen en werken. Starters moeten op de woningmarkt een plek kunnen vinden en het moet voor bedrijven aantrekkelijk zijn zich op Urk te vestigen. Het college zet in op 125 nieuwe woningen per jaar en nieuwe bedrijfsterreinen. Het komende jaar zal ingezet worden op een verdere optimalisatie van grondontwikkeling en exploitatie.

Economie en visserij
Het college zet in op diversificatie van de lokale economie. Daarbij wordt uitgegaan van twee pijlers: de visserij en andersoortige werkgelegenheid. De zorg voor voldoende werkgelegenheid voor de eigen bevolking staat hierbij centraal. De gemeente heeft een voorwaardenscheppende en regisserende rol. Dit uit zich in het voldoende beschikbaar hebben van bedrijfsgrond, het op de kaart zetten van Urk door promotie en acquisitie en het bevorderen van samenwerking op het gebied van visserijaangelegenheden. De actuele situatie in de visserij blijft veel aandacht vragen. Het college blijft zich inzetten om in Den Haag en Brussel aandacht te vragen voor de visserij.

Jeugd en gezin
De voorbereidingen voor een centrum voor jeugd en gezin zijn in gang gezet. In lijn met het rijksbeleid wordt ingezet op een breed centrum, waar ouders en kinderen met alle mogelijke problemen terecht kunnen. Het college gaat na of er mogelijkheden zijn om een combinatie te maken met het onderwijs door middel van het Brede School concept.

Sport en recreatie
Het college investeert in speelmogelijkheden voor zowel de jonge als de oudere jeugd. Te denken valt aan de aanleg van een speelveld aan de Vlechttuinen. Daarnaast wordt er gewerkt aan plannen voor een grote speeltuin met diverse voorzieningen bij de kinderboerderij. In 2009 komt de waterspeeltuin in het zwembad gereed.

WMO
In 2009 wil het college het evenwichtige beleid met aandacht voor jongere en oudere gehandicapten voortzetten. Dit is niet eenvoudig omdat de gemeente Urk minder geld krijgt van het rijk en geconfronteerd wordt met stijgende personele lasten in de zorg en een hoger eigen risico in verband met stijgende zorgkosten.

Openbare ruimte
Op basis van de beheerplannen gaat het college invulling geven aan het beheer van de openbare ruimte. De nadruk ligt op de beheerplannen van wegen, kunstwerken en openbare verlichting. In het groenbeheer zal nadrukkelijk aandacht gegeven worden aan plantsoenen en bomen. Verder staat de verwerking van afvalwater en een goede kwaliteit van het oppervlaktewater centraal. Ook het beheer en onderhoud van de singels heeft de aandacht van het college.

Openbare orde en veiligheid
Naast het inzetten van goede afspraken tussen politie, jeugdzorg, onderwijs en de ouders om overlast van jongeren te bestrijden, gaat het college in 2009 extra inzetten op toezicht in het haven-strandgebied. Dit kan door het inschakelen van een beveiligingsbedrijf. Verder wil het college de mogelijkheid van een gebiedsverbod en samenscholingsverbod onderzoeken.

September circulaire / Wijzigingsvoorstel college Als gevolg van de septembercirculaire ontvangt de gemeente een hogere uitkering van het rijk. Daarnaast is sprake van een structureel hoger dividend van NV Vitens en een positieve bijstelling van de raming voor bouwleges. Omdat in de programmabegroting en de meerjarenbegroting geen rekening is gehouden met de gevolgen van de septembercirculaire van de rijksoverheid heeft het college inmiddels een eerste wijzigingsvoorstel met een verdeelsleutel aan de hand van de eerder door de gemeenteraad aangegeven prioriteiten. Bovendien wordt hiermee voldaan aan de wens van de toezichthouder.

Stelpost toekomstige tegenvallers
Gezien de actuele mondiale financiële crisis is voorzichtigheid geboden bij beleidsintensiveringen. Om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen, is een stelpost van 1 procent opgenomen.

Personeel
De post inhuur personeel is positief bijgeraamd met 70.000 euro. Dit is een belangrijk aanzet om te groeien naar de 3 procent norm. Bij de begroting 2008 merkte de provincie op dat de oude raming niet realistisch was. Als gevolg van de natuurlijke groei van de gemeente is het noodzakelijk om de formatiekosten mee te laten groeien. Als eerste aanzet is 48.000 euro opgenomen. Om knelpunten binnen de organisatie op te kunnen lossen wordt voorgesteld de formatie uit te breiden met 1 fte. Daarvoor is 60.000 euro nodig.

WMO
Voor de Wet maatschappelijke ondersteuning stelt het college voor 25.000 euro extra uit te trekken. Met deze middelen kan ondermeer het werk van stichting Caritas worden ondersteund.

Communicatie
Om de communicatie met de burger verder te verbeteren wordt 5.000 euro toegevoegd aan het communicatiebudget. Ook wordt meer geld ingezet voor het bevorderen van economische activiteiten. Daarnaast is er voor de komende twee jaar incidenteel geld beschikbaar voor gebiedspromotie en andere activiteiten in de economische sector. Hierbij gaat het om 55.000 euro per jaar.

Openbare ruimte
Het college wil in 2009 meer geld uittrekken voor de openbare ruimte. In relatie tot de beheerplannen moet er nog wel een inhaalslag gemaakt worden als het gaat om de openbare verlichting. Hier wordt 100.000 euro voor vrij gemaakt. Daarnaast wordt 50.000 euro ingezet om de problematiek van de singels bij het Ruim en de Polderwijk aan te pakken. Om tegemoet te komen aan de wens van de gemeenteraad om een pas op de plaats te maken met betrekking tot de begraafplaatstarieven is in de begroting uitgegaan van de 90 procent norm. Om dit in de toekomst zo het houden is structureel 30.500 euro nodig. Gezien het huidige preventieve toezicht is een verlaging momenteel niet mogelijk.

Integrale veiligheid
Om op een adequate wijze uitvoering te geven aan de eisen van het ministerie en de veiligheidsregio, is jaarlijks 30.000 euro begroot. Wettelijke maatregelen Verder wordt eenmalig 42.000 euro beschikbaar gesteld voor wettelijke maatregelen zoals de invoering van de omgevingsvergunning en de zogeheten grondroerdersregeling en het daarbij behorende cultuurtraject.

Toezicht
Het college is van mening dat het mogelijk moet zijn dat gemeente Urk weer de eigen verantwoordelijkheid voor het financieel beleid gaat dragen. De continuering van het preventief toezicht voor begrotingsjaar 2008 was gebaseerd op een aantal argumenten. Het college heeft hier schriftelijk en tijdens het begrotingsoverleg met de gedeputeerde over gesproken en de argumenten weerlegd. Nu de integratie van de meeste beheerplannen in de begroting gerealiseerd zijn kan de daadwerkelijke uitvoering van het beheer volgens planning van start gaan. Er is een aanzienlijk krediet beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar de bodemgesteldheid (gemeentebreed) om te komen tot het nieuw op te stellen GRP. Ook is het budget inhuur personeel in verband met vacatures en ziekte aangepast. De begroting sluit af met een positief resultaat met behoud van een buffer voor tegenvallers.


* 08.062 BEGROTING 2009.pdf (931.76 KB)