Gemeente Overbetuwe


B. en W. verlenen bouwvergunning voor âtbs-kliniekâ
---

Het College van B. en W. heeft de bouwvergunning verleend voor de bouw van een Forensisch Psychiatrisch Centrum aan de Wageningsestraat 104 in Zetten, beter bekend als de tbs-kliniek. Op 6 november van vorig jaar heeft de gemeente de aanvraag voor die bouwvergunning van de stichting O.G. Heldring ontvangen. Vanaf 14 april en later nog een keer vanaf 14 augustus heeft de bouwaanvraag zes weken ter inzage gelegen. Daar zijn zeven zienswijzen op ingediend. B. en W. hebben in die zienswijzen geen aanleiding gezien om de bouwvergunning niet te verlenen. Hieronder volgen in het kort de belangrijkste zienswijzen die de bouwvergunning aangaan en de reactie daarop van het college.

Bestemming

Het gebied waar de tbs-kliniek moet komen, ligt in het plangebied van het bestemmingsplan âKom Zetten / Kom Hemmenâ en heeft de bestemming âbijzondere doeleindenâ, bedoeld voor maatschappelijke dienstverlening. Meerdere zienswijzen geven aan dat een tbs-kliniek daar niet onder valt. Het College is van mening dat dat wel zo is. Het FPC is geen gevangenis, maar een gesloten psychiatrische instelling. Pijâers worden behandeld, waarbij heropvoeding centraal staat. Voor het opleggen van een tbs-maatregel is er bij de persoon in kwestie sprake van een gebrekkige ontwikkeling of een ziekelijke stoornis van geestesvermogens. Het FPC behandelt dus patiënten en biedt daarmee een vorm van dienstverlening op medisch en opvoedkundig gebied, zo oordelen B. en W. Daarmee valt de tbs-kliniek onder het begrip maatschappelijke dienstverlening.

Hoogte muur

Verder wordt in de zienswijzen aangegeven dat de muur rondom het gebouw te hoog wordt. Die muur zou gezien moeten worden als een erfafscheiding, vinden de indieners van de zienswijze. Een erfafscheiding mag binnen dit bestemmingsplan maar twee meter hoog zijn, terwijl de muur vijf meter wordt. B. en W. zijn van mening dat de ommuring geen erfafscheiding is, maar een onverbrekelijk onderdeel van het hoofdgebouw, waardoor de muur tien meter hoog zou mogen zijn. Op een aantal plaatsen is de muur verbonden met het hoofdgebouw. Verder is een FPC onmogelijk zonder ommuring. De ommuring heeft geen zelfstandige betekenis, maar is volledig gekoppeld aan de bouw en het gebruik van het FPC.

Hoogte gebouw

Ook gaat een zienswijze in op de hoogte van een deel van het gebouw: de school binnen het complex is elf meter, terwijl het bestemmingsplan tien meter toestaat. In het bestemmingsplan is echter opgenomen dat de hoogte met tien procent overschreden mag worden. Dit wil dus zeggen dat een bouwhoogte van elf meter mogelijk is. Het College van B. en W. vindt dat de overschrijding met één meter ruimtelijk aanvaardbaar is, gezien de omvang van het totale terrein van de O.G. Heldringstichting en de plaats van de tbs-kliniek op dit terrein. Daarbij gaat het om slechts een deel van het complex, namelijk het schoolgebouw en een kantoordeel op het binnenterrein. B. en W. vinden het dan ook aanvaardbaar om vrijstelling te verlenen voor die bouwhoogte.
Bovendien koppelt het College aan de bouw de voorwaarde, dat het complex door de aanplant van groen grotendeels aan het zicht ontnomen moet worden.

Licht

Omdat de beveiliging ook vraagt om verlichting, wordt ook hinder door die verlichting gevreesd. Het licht wordt echter van binnenuit op de muren gericht, met weinig spreiding naar buiten. Voor de bouwvergunning is ook een verlichtingsberekening gemaakt. Op grond daarvan acht het College de lichthinder op de omgeving ruimtelijk aanvaardbaar.

Welstand

De welstandscommissie heeft aan B. en W. geadviseerd dat het bouwplan voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Een citaat uit het advies: âVastgesteld wordt dat het plan met grote zorg is ontwikkeld waarbij rekening is gehouden met omgevingskenmerken. Genoemd wordt een ommuring uit baksteen en een landinrichting met aarden wallen en beplanting.â

Ontsluitingsweg

Ook gaan enkele zienswijzen in op de ontsluitingsweg die het FPC moet ontsluiten op de Weteringsewal. De weg maakt geen onderdel uit van de bouwvergunning. Voor het aanleggen en gebruiken van de ontsluitingsweg is een verzoek om vrijstelling ingediend. Hiervoor wordt een vrijstellingsprocedure doorlopen, op grond van artikel 19, Wet op de ruimtelijke ordening.

Hoe verder?

Onder de openbare mededelingen op deze paginaâs kunt u lezen hoe de procedure rondom deze bouwvergunning verder verloopt.