Erasmus Universiteit Rotterdam

Desiderius Erasmus Distinguished Chair of Economics voor prof.dr. Philip Hans Franses

Aan econometrist prof.dr. Philip Hans Franses is de Desiderius Erasmus Distinguished Chair of Economics toegekend. Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hiertoe besloten omdat Franses wordt gezien als ambassadeur voor de opleiding én voor het vakgebied Econometrie in binnen- en buitenland.

Het gegeven dat hij praktische vragen als uitgangspunt van onderwijs en onderzoek neemt en bij de oplossing ervan zoekt naar de slimste en correct econometrische manier om die vragen aan te pakken, maken hem tot inspiratiebron voor vele studenten, promovendi en collegae. De hoge kwaliteit van overdracht van kennis, de heldere en compacte manier waarop hij zijn artikelen schrijft en de succesvolle impactscores van zijn publicaties, maken hem tot primus inter paris in de Erasmus School of Economics.

Desiderius Erasmus Distinguished Chair of Economics Binnen de Erasmus School of Economics bestaat sinds een jaar de Desiderius Erasmus Distinguished Chair of Economics. Doel van de stoel is om een langdurig commitment met een beeldbepalende hoogleraar aan te gaan die via inspirerend leiderschap in staat is om met zijn eigen team toppublicaties te realiseren, fondsen aan te boren en excellente onderwijsprestaties neer te zetten. Eerder dit jaar werd prof. dr. Stefan Stremersch al hierop benoemd. Het predicaat wordt toegekend voor een periode van zeven jaren, met in beginsel de intentie van een verlenging met nog eens zeven jaren.

Prof.dr. Philip Hans Franses
Prof. Franses staat als econometrist al jaren hoog in de Economen top 40 en zijn werk wordt veelvuldig geciteerd. De van zijn hand verschenen artikelen en door hem uitgegeven boeken hebben een enorme impuls gegeven aan het internationale aanzien van de Econometrie in Nederland en van het Econometrisch Instituut in Rotterdam in het bijzonder.

Het wetenschappelijk werk van prof. Franses is zeer veelzijdig. Zo houdt hij zich niet alleen bezig met het ontwikkelen van nieuwe modellen om accurate voorspellingen te maken en met het verbeteren van methoden om tijdreeksen met seizoenfluctuaties te voorspellen, maar is hij ook actief met onderwerpen rond economische groei en de conjunctuurcyclus en met praktisch onderzoek gericht op de introductie van de euro en de schapindeling in supermarkten. Het belangrijkste kenmerk van de wetenschappelijke output van Franses is dat zijn werk altijd ontstaat uit de wens om op -ogenschijnlijk- eenvoudige praktische vragen een antwoord te geven. Dat antwoord wordt altijd grondig onderbouwd via de meest moderne en soms nieuw door hem en zijn team ontwikkelde econometrische modellen. Al jaren publiceert hij zijn werk in een uiteenlopende verzameling van tijdschriften, van wereldtop tot aan landelijke vakbladen. Hij is ook een graag geziene gast bij o.m. BNR nieuwsradio en een veelgevraagd adviseur van bedrijven en instellingen die praktische vragen hebben.