Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Markt Social return groot succes

14 oktober 2008

"Veel mensen zijn niet in staat om zelf een baan te vinden, omdat de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is. Daar zul je extra moeite voor moeten doen, ook omdat werkgevers niet staan te popelen om hen in dienst te nemen. Ons antwoord hierop is Social return." Aldus Jude Kehla, portefeuillehouder Arbeidsmarktbeleid, bij de opening van de markt Social return die donderdag 9 oktober 2008 in zalencomplex Langerlust werd gehouden. De markt trok meer dan 120 bezoekers en ruim 25 stands waar allerlei voorbeelden te zien waren wat er allemaal mogelijk is, met welke partijen, zou kunnen worden samengewerkt, en hoe.

Social return is het stellen van sociale voorwaarden bij het aangaan van contracten met leveranciers. Dus als het stadsdeel bij een ondernemer een dienst op product inkoopt, dan vragen wij aan deze ondernemers om alles in het werk te stellen om bewoners die langs de kant staan te betrekken bij de opdracht, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van stage- of werkplekken of het bieden van opleidingsmogelijkheden. Alles wat wordt ingekocht of aanbesteed levert zo, naast het gewone `rendement' ook een concrete sociale winst (= return) op.

Op de markt werd duidelijk dat het onderwerp Social return leeft onder de mensen. Er was een goede mix van leveranciers, ambtenaren en de politiek. Rombout Jas, adviseur ontwikkelings- en adviesbureau PSW, gaf een algemene inleiding over social return. Dit prikkelde de toehoorders tot actie. Er werden veel contacten gelegd voor toekomstige samenwerking. Halverwege de middag vond een paneldiscussie plaats onder leiding van Jos Verhoeven, directeur Start Foundation. Panelleden waren Freek Ossel, wethouder Werk & Inkomen gemeente Amsterdam, Jude Kehla-Wirnkar, portefeuillehouder Social return in Zuidoost, Nicolette Mak, directeur Valid Express, Cornelie Leemhuis, manager VSA/DWI en Rahma el Mouden van het MKB Amsterdam. De markt werd afgesloten met een borrel en de verkoop bij opbod van een door leerlingen van de Kingma School gebouwde boot, die aan het eind van de middag te water werd gelaten. Het mooie weer, wat uitnodigde om op het zonnige terras van Langerlust te gaan zitten, was een plezierige bijkomende factor om de markt tot een groot succes te maken.

Langerlust was een ideale locatie om het thema Social return onder de aandacht te brengen. Het is een leerwerkbedrijf in Zuidoost waar jongeren en volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaring kunnen opdoen in de horeca, administratie, groen en techniek. Een ander succesvol leerwerkbedrijf in Zuidoost is lunchroom Sweet Store in de Amsterdamse Poort, dat uiteraard ook met een stand aanwezig was op de markt. In de Sweet Store kunnen Wajongeren een diploma halen en doorstromen naar een betaalde baan.

Bijgevoegd vind u de informatie over de markt die aan de bezoekers werd uitgedeeld en de presentatie van Rombout Jas over Social return.