Universiteit Leiden

Carrièreplanner helpt rechtenstudent op weg

`Hé, dat is grappig. Het programma vraagt wat ik leuk en niet leuk vind. Dat ben ik hier nog maar weinig tegengekomen.' Masterstudente Rechtsfilosofie (met civiel effect) Ragnhild Schaap, tevens assessor in het faculteitsbestuur, bekijkt wat de 'Carrièreplanner' haar te bieden heeft.

Afbeelding: Het idee achter de Carrièreplanner is: de ideale baan kiezen en daar planmatig naartoe werken.

Online routeplanner
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft geen eigen loopbaancentrum zoals Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen. Maar nu wel de Carrièreplanner. Dit is een online routeplanner die studenten ertoe aanzet om al tijdens hun studie hun loopbaan vorm te geven, bijvoorbeeld door middel van het kiezen van een stage, studie in het buitenland of bestuurswerk.

Hoge informatiedichtheid
De Carrièreplanner is ontwikkeld door de (centrale) Studenten Loopbaan Service, in samenwerking met de rechtenfaculteit. Het streven was om alle informatie die van belang is om tijdens de studie een eigen profiel te ontwikkelen, op logische wijze samen te brengen. En dat is goed gelukt. Wat opvalt is de grote informatiedichtheid van de site. Er staan niet alleen tips op voor stage of studie, bijbaantjes en verenigingsleven maar ook persoonlijkheids- en andere tests.

Andere mogelijkheden
(Mede-)ontwikkelaar drs. Nieke Campagne, werkzaam bij de Studenten Loopbaan Service, vertelt dat deze tool een nieuw product van het service centrum is. Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom. Campagne: `De bedoeling is om studenten te helpen een beeld van zichzelf en de arbeidsmarkt te krijgen. De meeste rechtenstudenten weten wel ongeveer wat ze willen, maar dan nog is het goed er een keer bij stil te staan en ook andere mogelijkheden tot je te laten komen. Verder vind je wat je kunt doen om je optimaal te kwalificeren voor de arbeidsmarkt.'

Afbeelding: De Carrièreplanner beveelt studenten aan om lid te worden van een studie- of studentenvereniging. Hier de studievereniging CoDe van Criminologie tijdens deelname aan een trainingsdag van de ME.

Cv opbouwen
Afhankelijk van de vorderingen van de student in het zoekproces, is meer of minder tijd nodig om uit te zoeken welke acties deze kan ondernemen om de studie-loopbaan goed te plannen. De student selecteert allereerst de studie die hij bij Rechtsgeleerdheid volgt. Vervolgens kijkt hij bij zijn studiejaar. Bij elk jaar staat hoe op het cv op nuttige wijze kan worden opgebouwd, zodanig dat de kans op een ideale baan na de studie groter wordt.

Persoonlijk profiel
Een student kan zijn eigen profiel samenstellen op basis van vijf vragenlijsten over eigenschappen, capaciteiten, interesses, waarden, en wensen en bereidheden. Dat kan worden vergeleken met het ideale profiel van een baan. Zo kan een student uitzoeken wat nodig is om het gat tussen het eigen en ideale profiel te overbruggen. Aan dit onderdeel komt nogal wat handmatig werk te pas, zoals het invullen van de vragenlijsten en het maken van een lijst met sterke en zwakke punten. Campagne stelt dat dat niet anders kan: `Hoe persoonlijker een keuzeproces is, hoe moeilijker het is te automatiseren, wil je er een zinnig advies uithalen.'

Kieswijzer

De Kieswijzer van Legal Work Force die ook op de site van de Carrièreplanner staat, is wel geautomatiseerd. Op stellingen als Ik ambieer een brede juridische ontwikkeling: ik zou daarom graag op verschillende rechtsgebieden werkzaam willen zijn, of Het werken als jurist in een team van juristen spreekt mij aan. Ik vind het daarbij belangrijk om bij elke juridische beslissing rekening te houden met de commerciële belangen kun je met ja of nee antwoorden. Schaap doet de test. Maar het advies dat er vervolgens uit komt is haar wat te vaag. `Maar dat klopt ook wel, ik wéét het ook nog niet allemaal precies'.

Afbeelding
Raghnild Schaap: `Ik wéét het ook nog niet allemaal precies. Maar dat maakt de site tegelijkertijd nuttig.'

Ruimte voor jouw ambities
`Een nadeel van de site vind ik dat je vaak terugmoet, in plaats van dat je kunt doorklikken', zegt Ragnhild Schaap. `Maar er zijn ook veel voordelen; er is veel ruimte voor wat jij wilt, voor jouw ambities. Dat is leuk, want dat wordt hier op de faculteit niet zo vaak gevraagd. Je wordt gedwongen je voorkeuren en datgene wat je zeker niet wilt expliciet te maken.'

Zelf knopen doorhakken
Kortom: de site is een aanrader, want een helpende hand. Maar uiteindelijk moet de student toch zelf keuzes maken en knopen doorhakken. Ragnhild Schaap: `Eigenlijk helpt de site je meer bij het voorbereiden van je carrière tijdens je studie, onder meer met het kiezen van nevenactiviteiten, dan bij het kiezen van wat bij je past, wat je zou verwachten van een carrièreplanner. De naam Carrièreplanner is pakkend, maar een andere had misschien iets meer de lading gedekt.'


+ Gebruikers van de Carrièreplanner kunnen aan- en opmerkingen mailen naar drs. Nieke Campagne .

+ Studenten die naar aanleiding van de Carrièreplanner vragen hebben over hun studie-loopbaan en toekomstige carrière, kunnen altijd voor een individueel advies terecht bij de Studenten Loopbaan Service .

(14 oktober 2008/CH)

14/10/2008