Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Persbericht

Waterschap baggert de Kromwijkwetering, singel langs de Wulver-horstbaan en Middellandbaan en de Jaap Bijzerwetering in Woerden

14 oktober 2008 - Medio oktober starten de baggerwerkzaamheden in het stedelijke gebied van Woerden. In september 2008 is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gestart met het baggeren van delen van de Kromwijkwetering en de Jaap Bijzerwetering in het landelijke gebied en het industrie gebied van Woerden. Medio oktober zullen de werkzaamheden zich steeds meer verplaatsen richting het stedelijke gebied van Woerden. Bij dit werk zal ruim 30.000 m³ licht tot sterk verontreinigde bagger worden verwijderd en afgevoerd. Het baggeren zal ongeveer vier maanden in beslag nemen.

Verzoek

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat er zo min mogelijk obstakels in en bij de watergang liggen. Bewoners ontvangen een brief met het verzoek hun eigendommen, zoals een bootje of een steiger, uit het water of van de oever te verwijderen. Mocht de eigenaar geen gehoor geven aan deze oproep dan wordt het obstakel op kosten van de eigenaar door de aannemer, namens het waterschap, tijdelijk verwijderd. Voor meer informatie hierover kunnen bewoners bellen met de uitvoerder op het werk, de heer D.J. de Bruijn, telefoonnummer (06) 52 57 86 66.

Hinder voor de (plezier)scheepvaart

Het waterschap doet zijn best om hinder voor de scheepvaart in de Jaap Bijzerwetering zoveel mogelijk te voorkomen. Door de week is het echter overdag niet mogelijk om langs de werkzaamheden te varen. In de weekenden is er beperkte doorvaart.

Overlast

Het waterschap en de aannemer doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Desondanks zal er af en toe hinder zijn van de werkzaamheden door tijdelijke wegafzettingen, wegversmallingen en omleidingen. De aannemer zal de werkzaamheden zo veilig mogelijk uitvoeren en zal met borden de afzettingen, versmallingen en omleidingen aangeven.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere watergang verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze laag met bagger wordt de watergang steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen. Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de watergang, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een opknapbeurt.

Uitvoering van het werk

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf J. den Breejen & Zn. BV uit Hoofddorp. De bagger wordt vanaf de oever van de watergang met een graafmachine uit het water geschept en overgeslagen in vloeistofdichte vrachtwagens. Op de plekken waar de graafmachine er vanaf de oever van de watergang niet bij kan wordt een schuifboot ingezet. Een schuifboot is een soort onderwater bulldozer die het slib over de bodem van de watergang naar een verzamelpunt in de watergang schuift. Vanaf dit verzamelpunt wordt de bagger met een graafmachine opgeladen in vloeistofdichte vrachtwagens. Afhankelijk van de herbruikbaarheid wordt de bagger afgevoerd naar een baggerdepot in Woerden, Wilnis, Montfoort of Cabauw.