Gemeente Rotterdam

Minister Hirsch Ballin bezoekt Rotterdamse wijken

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft op dinsdag 14 oktober een bezoek gebracht aan Rotterdam. Het bezoek dat op uitnodiging van wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) tot stand kwam, stond in het teken van de aanpak van verloedering in de oudere wijken van Rotterdam en de maatregelen die nodig zijn om de oorzaken aan te pakken. Met het werkbezoek wil de wethouder de minister laten zien hoe onwelwillende huiseigenaren en hypotheekfraudeurs te werk gaan, welke mazen in de wet zij opzoeken en de gevolgen hiervan voor de praktijk.

Steun aan VvE's
Naast het opknappen van 9.500 woningen zet Rotterdam stevig in op het aanpakken van misstanden. Hamit Karakus: Deze misstanden zijn vaak de oorzaken van verloedering en vormen daarmee de kern van het probleem. We moeten niet blijven hangen in symptoombestrijding achteraf, maar een aantal zaken ook structureel regelen en vastleggen zodat we verbetering kunnen waarborgen en toekomstige verloedering voorkomen. In dit kader heeft de minister dinsdag een toelichting gekregen op de Rotterdamse aanpak van Verenigingen van Eigenaren (VvEs), die uitgaat van een waardeontwikkeling van woningen vanwege investeringen door de gemeente, deelgemeente, woningcorporaties en huiseigenaren. Deze aanpak bestaat uit intensieve begeleiding van kleine VvEs en een gunstige financiële regeling. Voor de kosten van het achterstallig onderhoud kunnen eigenaren aanspraak maken op een subsidie van de gemeente en een lening met een lage rente van Rabobank Rotterdam en SVn. Voorwaarde is dat eigenaren het beheer van de VvE onderbrengen bij een beheerder die voldoet aan eisen die de gemeente hiervoor stelt.

Aanpassing in Woningwet voor afdwinge onderhoud door VvEs mogelijk Rotterdam wil echter nog een stap verder gaan in de VvE-aanpak en wil eigenaren met verwaarloosde panden kunnen dwingen om aan onderhoud te doen. De minister is bereid deze wens in te willigen en is voornemens om het appartementsrecht en de Woningwet aan te passen. Hierdoor kan de gemeente na machtiging door de kantonrechter een VvE in vergadering bijeen roepen en hierin voorstellen doen met betrekking tot onderhoud, sparen voor onderhoud en VvE-beheer. Als de VvE niet positief op die voorstellen reageert , kan de gemeente via de Woningwet de VvE verplichten tot het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. Indien de VvE vervolgens niet overgaat tot het uitvoeren hiervan kan de gemeente de VvE hiertoe dwingen via een dwangsom of bestuursdwang. Dit is voor Rotterdam een zeer waardevolle aanvulling in de Woningwet. De minister zal zich inzetten voor een snel wetgevingstraject. Rotterdam kent in totaal ruim 10.000 voornamelijk kleine VvEs. Een ruim aandeel van deze VvEs is niet actief.

Aanpak hypotheekfraude
Ook de strijd tegen de hypotheekfraude wordt stevig voortgezet. Vorig jaar overhandigde wethouder Karakus samen met burgemeester Opstelten het boekje 'De Fraude Voorbij' aan de minister. Hierin staat een duidelijk overzicht van wat er op dit moment niet goed gaat en welke maatregelen hard nodig zijn. Het komt er in de kern op neer dat de vastgoedsector veel transparanter moet worden. Rotterdam pleit onder andere voor wettelijke taken voor gemeenten, het openbaar maken van de WOZ-waarden, een register en tuchtrecht voor taxateurs en een transparanter veilingproces. Inmiddels is een aantal wensen ingewilligd. Zo heeft de minister een wetswijziging aangekondigd voor een transparanter veilingproces en is een wetsvoorstel ingediend voor spoedshalve tuchtrechtelijk optreden. Rotterdam is erg blij met de aanbevelingen die de parlementaire werkgroep Verwevenheid/Onderwereld vorige heeft gedaan aan Justitie. Een groot aantal maatregelen uit 'De Fraude Voorbij ' worden in de aanbevelingen genoemd.

Het aanpakken van de misstanden en voorkomen van verloedering sluit aan bij het programma bestaande woningvoorraad. De ambitie om een aantrekkelijke woonstad te worden en te blijven staat hierin centraal. Tot 2010 worden 5.000 particuliere woningen en 4.500 corporatiewoningen opgeknapt.

Bron: Bestuursdienst, 14-10-2008