CDA

Piet Bukman voorzitter Programcommissie Europese verkiezingen

Piet Bukman (voorzitter van de Commissie Buitenland van het CDA) leidt de programcommissie voor de Europese verkiezingen van 4 juni 2009.

Bukman was eerder partijvoorzitter van het CDA (1980-1986), minister voor Ontwikkelingssamenwerking (1986-1989), staatssecretaris van Economische Zaken (1989-1990), minister van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij (1990-1994), voorzitter van de Tweede Kamer (1996-1998) en voorzitter van Europese Volkspartij.

Andere leden van de commissie zijn:
Onno Ruding (voorzitter Professor Steenkampfonds, oud-minister van Financiën, oud-voorzitter Commissie Buitenland CDA, en oud-voorzitter Vertrouwenscommissie Europees Parlement),

Marnix van Rij (partner Ernst & Young, oud-partijvoorzitter CDA),

Jean Penders (lid Commissie Buitenland, oud-delegatieleider CDA in Europees Parlement)

Jos van Gennip (oud-Eerste Kamerlid, oud-directeur Wetenschappelijk Instituut),

Rene van der Linden (Eerste Kamerlid, lid Commissie Buitenland, oud-voorzitter Parlementaire Assemblee Raad van Europa, oud-Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris Europese Zaken),

Jeroen Alting von Geusau (lid Commissie Buitenland, oud-kandidaat-voorzitter CDA),

Marlijn Winkelman (lid Commissie Buitenland, oud-politiek assistent minister van Buitenlandse Zaken)

Margriet Keijzer (oud-beleidsmedewerker Europees Parlement),

Wietze Smid (secretaris Eduardo Freistichting, Stichting voor Internationale Solidariteit van het CDA, momenteel politiek assistent minister van Buitenlandse Zaken)

Jan Jaap van Halem (secretaris Buitenland) is secretaris van de Programcommissie.

Adviseurs zijn:

Lianne Dekker (vice-voorzitter CDA)

Henk Jan Ormel (woordvoerder Europa CDA Tweede Kamerfractie)

Wim van de Camp (kandidaat-lijsttrekker Europese verkiezingen)

Procedure en tijdpad
Het concept-programma wordt eind januari 2009 naar de Gemeentelijke Afdelingen gezonden. De afdelingen kunnen amendementen indienen. Op het verkiezingscongres van zaterdag 21 maart a.s. wordt het verkiezingsprogramma â na het debat over de ingediende amendementen â officieel vastgesteld. Op dit congres wordt tevens de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen vastgesteld. De concept-kandidatenlijst wordt medio december naar de gemeentelijke afdelingen gezonden.