Gemeente Lelystad

Uitstroombanen voor oud ID- ers zeer effectief

Bijna alle voormalige ID-ers die een uitstroombaan kregen toen de ID-banen werden afgeschaft, hebben twee jaar na dato nog steeds een vaste baan, namelijk 91%.

Dat blijkt uit het onderzoek dat TNO-Arbeid in opdracht van de gemeente Lelystad heeft uitgevoerd. De ex-IDers met een betaalde baan, zijn ook beduidend gelukkiger, blijkt uit het onderzoek.

ID-banen

De ID-banen (in- en doorstroombanen of Melkert-banen) waren gesubsidieerde banen, die als doel hadden om werkzoekenden werkervaring op te laten doen, zodat zij makkelijker zouden kunnen doorstromen naar regulier werk. Een grote groep IDers bleef echter zitten op deze arbeidsplaatsen, zonder toekomstperspectieven; ze waren gratis arbeidskrachten geworden. Daarom besloot de rijksoverheid in 2004 de ID-banen af te bouwen.

Gemeenten konden zelf bepalen in welk tempo zij dat deden. Lelystad koos voor een versnelde afbouw, om zo snel meer geld beschikbaar te hebben voor maatregelen die wel een grote duurzame uitstroom van mensen uit de uitkering zouden realiseren. Dit deed (en doet) Lelystad zeer goed. In 2007 stond Lelystad zelfs landelijk op de eerste plaats wat betreft het uitstroompercentage uit de uitkering.

Grote tevredenheid

Werkgevers konden toen de ID-banen werden afgeschaft, een loonkostensubsidie krijgen voor twee jaar van de gemeente. In ruil voor deze subsidie nam de werkgever de IDer(s) in ieder geval twee jaar in dienst. 75 Ex-IDers kregen zon uitstroombaan. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en de overgrote meerderheid (91%) van deze ID-ers met uitstroombaan is nog altijd werkzaam bij dezelfde werkgever en dit tot grote tevredenheid van zowel werkgever als werknemer.

Minder succesvol

Een deel van de werkgevers maakte twee jaar geleden geen gebruik van de uitstroomsubsidie van de gemeente Lelystad. De arbeidsreĂŻntegratie van deze 145 mensen is minder succesvol gelopen. Van hen heeft ongeveer een op de vijf een betaalde baan ten tijde van het onderzoek. Driekwart heeft twee jaar of langer geleden voor het laatst betaald werk gehad.

Work first werkt

De ex-IDers met nu een baan hebben, zijn beduidend gelukkiger dan degenen die werkloos zijn gebleven na hun ID-baan. Het beleid van de gemeente van work first blijkt dus op korte en lange termijn goed te werken. Het onderzoeksrapport Effectiviteit re-integratie IDers is rechtstreeks te benaderen via www.os.lelystad.nl .
---