D66

Laat EU-burgers toe tot onze krijgsmacht

14 oktober 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept het kabinet op burgers uit andere lidstaten van de Europese Unie (EU) toe te laten tot onze krijgsmacht. Volgens de sociaal-liberaal kunnen zij een belangrijke rol vervullen bij de vele vacatures die bij Defensie uitstaan.

Buitenlanders onder Nederlands commando

Pechtold wijst erop dat in de praktijk buitenlanders al veelvuldig onder leiding van het Nederlandse leger opereren, en andersom. Pechtold: "In Afghanistan bijvoorbeeld vallen troepen uit verschillende landen, zoals Tsjechië, al onder Nederlands commando. In Tsjaad werken we samen met Fransen en Ieren. Nederland voert bovendien nooit alleen missies uit, maar altijd onder EU-, VN-, of NAVO-paraplu samen met andere landen. Waarom zouden we dus krampachtig vasthouden aan een nationaal leger, als we in de praktijk steeds deel uitmaken van een internationale troepenmacht?"

`Rekruteren over de grens'

De sociaal-liberaal brengt bij het kabinet het voorstel `Rekruteren over de grens' van historicus Victor Enthoven en luitenant-kolonel Rik van der Maas van het Korps Mariniers onder de aandacht. Zij pleiten er in het vakblad Militaire Spectator voor EU-burgers te rekruteren voor de Nederlandse krijgsmacht. Pechtold: "Het is belangrijk te onderzoeken wat burgers uit andere EU-landen voor ons kunnen betekenen. Ik hoop dat het kabinet daartoe bereid is."

Serieuze aandacht

Pechtold wil van staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) weten welke regels er zijn voor EU-burgers die willen solliciteren bij Defensie. "Het aantal vacatures bij Defensie is zo groot dat dit plan serieuze aandacht verdient", aldus de sociaal-liberaal.

Lees hier de Kamervragen van D66 over EU-burgers in onze krijgsmacht.