Cordaid tekent contract voor klimaatneutrale bedrijfsvoering

14/10/2008 18:00

Cordaid

Persbericht

Den Haag, 14 oktober 2008

Cordaid tekent contract voor klimaatneutrale bedrijfsvoering

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid heeft tijdens het Al Gore Climate Event op dinsdagavond 14 oktober in Aalsmeer een contract ondertekend om per direct klimaatneutraal te worden. Dat betekent dat Cordaid zoveel mogelijk bezuinigt op haar energieverbruik en dat alle CO2- uitstoot wordt gecompenseerd.

Namens Cordaid ondertekende Henk Tuijn, manager Interne Bedrijfsvoering, het contract. "Ik vind het fantastisch dat Cordaid de CO2- voetafdruk tot nul kan reduceren. Dat past bij onze katholieke visie die uitgaat van zorg voor de aarde." Het Climate Event was georganiseerd door de Climate Neutral Group.

Henk Tuijn: "Al in 2007 heeft Cordaid besloten om de organisatie klimaatneutraal te maken. We hebben toen eerst een berekening laten maken van onze CO2- uitstoot door middel van een Climate Footprint. Die rapportage gaf zicht op onze uitstoot aan broeikasgassen en aanbevelingen om deze te verminderen. We hebben vervolgens allerlei maatregelen getroffen. We gebruiken groene stroom en ontmoedigen medewerkers om met de auto naar kantoor te komen. We verstrekken geen lease-auto's en er is een klein aantal parkeerplekken. Medewerkers komen bijna allemaal met het openbaar vervoer of de fiets naar kantoor. We geven een lagere kilometervergoeding als de mogelijkheid bestaat om met het openbaar vervoer te reizen. En er is een automatische instelling om dubbel te printen en een tijdschakeling op de koffieautomaten."

Belangrijk aandachtspunt is en blijft het aantal vliegreizen dat wordt gemaakt.Tuijn: "Bij Cordaid werken bijna 300 medewerkers, van wie de projectmedewerkers extreem veel reizen. Jaren geleden zijn we al begonnen met het compenseren van onze vliegreizen. Jaarlijks vliegen we 300 rondjes om de aarde. Dat hoort bij onze core-business. Onze donoren verwachten immers dat we toezicht en controle uitoefenen op onze projecten. Gebleken is dat de vliegreizen goed zijn voor 80% van onze CO2- uitstoot. We kijken nu scherp hoe we minder kunnen vliegen. En we hebben er voor gekozen om de resterende uitstoot te compenseren door te investeren in duurzame energie- en bosprojecten. Ons beleid is erop gericht binnen de gehele organisatie een gedragsverandering op gang te brengen. De mogelijkheid om te kunnen compenseren mag zeker geen vrijbrief zijn om door te gaan met vervuilen."