Groen!

Brussel, 14 oktober 2008

Begroting 2009: Leterme spreekt met gespleten tong

Moeilijke tijden vragen moedige beslissingen. Beslissingen waarbij de regeringsleiders voluit de kaart trekken van de kwetsbaarste groepen in de samenleving. In de beleidsverklaring van Leterme valt het Groen! op dat Leterme alweer niet durft te kiezen voor een moedig beleid en de sociale maatregelen ondermaats blijven. Milieumaatregelen zijn nagenoeg onbestaand. Leterme roept weliswaar snel een commissie Financiën bijeen, wat Groen! een goede zaak vindt, maar op alle andere terreinen schuift hij zijn verantwoordelijkheden af. Meyrem Almaci, fractieleidster: "Leterme spreekt met een gespleten tong: Enerzijds wil hij zo graag staatsmansschap aan de dag leggen en beloftes maken maar eigenlijk maskeert hij de tekorten met kunstgrepen en vraagt aan Europa, de gewesten en de burgers om de problemen aan te pakken. Premier Leterme en zijn liberale regering is niet in staat om zelf oplossingen uit te denken."

Het is al lang duidelijk dat de 2 miljard sociale maatregelen die Leterme heeft beloofd ten grave zijn gedragen. Om zijn tekorten bijeen te sprokkelen, graait hij volop uit de potten van de toekomst: Synatom, NMBS, Delcredere ... . Het zilverfonds wordt gespekt met een beschamende 300 miljoen euro en dat terwijl vele gepensioneerden nu al worstelen met armoede. Door deze kunstgrepen, de vele eenmalige maatregelen en het gebrek aan structurele maatregelen, schuift Leterme meer dan ooit de rekening door naar de komende generaties. De 10,6 miljoen Belgen en hun kinderen zullen de rekening mogen betalen.

De beleidsverklaring was een verzameling van kleine, meestal liberale ingrepen, maar geen visionair project om de toekomst vorm te geven. Op geen enkel vlak gaf de regering Leterme blijk van sociale bekommernis. De laagste pensioenen krijgen enkele euro's erbij terwijl het Rekenhof berekend heeft dat het optrekken van alle sociale minima slechts 1,2 miljard kost of de helft van wat er geïnvesteerd wordt in de notionele interestaftrek. Het aantal landen dat ontwikkelingshulp ontvangt, zal herbekeken worden en op vlak van asiel en migratie heeft de regering toegegeven dat er geen beleid is, noch de lang beloofde omzendbrief. Groen! en Ecolo hebben bijgevolg het ontslag van minister Turtelboom gevraagd.

Nochtans was deze uitstelbegroting die de rekening doorschuift naar de volgende generaties absoluut te vermijden. De regering kan ervoor kiezen om de middelen te halen daar waar ze ten onrechte zijn terechtgekomen. Groen! denkt hierbij aan de tientallen miljarden die misgelopen worden door de manke fiscale fraudebestrijding, het kostenplaatje van 2,4 miljard van de ongekaderde notionele intrestaftrek, en een structurele bijdrage van 1 miljard van Electrabel. Een verhoogde belasting op beurstransacties (0,5% op alle effecten) kan daarenboven jaarlijks 400 miljoen extra opbrengen. Meyrem Almaci: "Met deze miljarden zou Leterme wél kunnen komen tot een begroting in evenwicht en daarnaast een sociaal-economisch beleid voeren met aandacht voor duurzaamheid en ecologische vernieuwing als motor van het beleid. Zeker in moeilijke tijden en na de sociale ravage die de financiële crisis heeft aangericht, verwacht de bevolking terecht wat haar werd beloofd: goed bestuur, verantwoordelijkheid en politieke moed. Maar deze woorden heeft Leterme met zijn loze beloftes volledig uitgehold."

Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster