Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Dijkgraaf opent tentoonstelling "Van heuvelrug tot kust"

14 oktober 2008 - Op zaterdag 11 oktober is de tentoonstelling "Tussen heuvelrug en kust" in De Brediusschuur in Woerden officieel geopend door dijkgraaf P.J.M. Poelmann van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Het N.A.P. voert als een rode draad door deze tentoonstelling. Centraal staat hierin de relatie tussen de mens en water, in verleden, heden en toekomst. Deze tentoonstelling is interessant voor jong en oud. Kinderen en volwassenen kunnen proefjes doen met zoet en zout water en uitvinden hoe ver hun huis onder NAP staat. Maar ook actuele thema's worden belicht zoals brak kwelwater in- en rond De Venen, zeespiegelstijging en dynamisch kustbeheer.

Organisatie

Het IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) organiseert de tentoonstelling. De Stichting de Brediusschuur is de beheerder van het natuur- en milieueducatiecentrum in Woerden, waar de tentoonstelling komt te staan.

Deze tentoonstelling werd gemaakt als afstudeerproject van de IVN-Zeegidsenopleiding georganiseerd door de IVN consulentschappen Noord- en Zuid-Holland. Drie deelnemers aan deze opleiding wonen in het Groene Hart en vormden een team dat zich ten doel stelde aandacht te besteden aan een aantal aspecten van "water".

Openingstijden tentoonstelling

Van 5 oktober - 4 januari 2009, op woensdag- en zondagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur .
Toegang is gratis.

Meer informatie

http://www.brediusschuur.nl/

Bijzonderheden

Het N.A.P. vormt in de tentoonstelling "Van heuvelrug tot kust" de rode draad.

Behalve een uitleg van de betekenis van het NAP wordt duidelijk gemaakt welke delen van Nederland onder NAP liggen, iedere bezoeker kan via een PC uitzoeken aan de hand van zijn postcode hoe ver zijn huis onder N.A.P. ligt.

Er wordt aandacht besteed aan de invloed die wij op het water hebben, maar ook aan de invloed die het water op ons heeft gehad, met name in het Groene Hart.

De mensen hebben veen gewonnen en bij ontginning hoorde ontwatering en bemaling. Er wordt inzicht gegeven in de daardoor veroorzaakte bodemdaling en de problemen die dat met zich meebrengt zoals brak kwelwater in `de ronde Venen'.

Water kan in een aantal vormen voorkomen, in zeeën en ondergronds en daarbij behoren bepaalde hoeveelheden. De waterkringloop wereldwijd wordt belicht Er wordt een relatie gelegd tussen het voorkomen van brakke kwel in het duingebied en waterwinning en dat brengt ons bij het onderwerp waterzuivering. We proberen duidelijk te maken hoeveel water een Nederlander gemiddeld per dag gebruikt en hoe het gezuiverd wordt..

M.b.t. de kust wordt eveneens een zeer actueel onderwerp belicht, namelijk de gevolgen van klimaatverandering en de manier waarop wij ons hierop kunnen voorbereiden d.m.v. dynamisch kustbeheer/zandsuppletie. Eveneens zal klimaatverandering gevolgen hebben voor de grote rivieren en ook daarop zullen wij ons moeten voorbereiden. Jantje Brinkers wordt aangehaald, die zijn vingertje in de dijk stak om een overstroming te voorkomen. Nu maken wij juist openingen in dijken om overstromingen te voorkomen.