Senternovem


14-10-2008 | EU klimaat en energiepakket neemt eerste hobbel

Het Europees Parlement wil een fonds van EUR10 miljard om de ontwikkeling van CCS te bevorderen. Dit is één van de drie onderdelen van het Europese energie en klimaatpakket dat vorige week is gepresenteerd aan de Milieucommissie van het Europese Parlement (EP).

De Milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft in grote lijnen ingestemd met drie onderdelen van het Europese energie- en klimaatpakket. Het EP heeft voorstellen rond CCS, emissiehandel en de verdeling van emissierechten over lidstaten geaccepteerd. De volgende stap is een plenaire stemming in het EP. Het uiteindelijke doel is om het hele pakket voor het eind van dit jaar af te ronden, maar in elk geval vóórdat eind 2009 in Kyoto wordt onderhandeld over een opvolger van het Kyoto-verdrag.

Nieuwe kolencentrales moeten vanaf 2015 beschikken over CO2-afvang- en opslagtechnologie (Carbon Capture and Storage - CCS). Het EP wil de ontwikkeling van CCS bevorden met een fonds van EUR10 miljard. Dit fonds moet gevuld worden met opbrengsten van de emissiehandel. De door de Milieucommissie voorgestelde regels voor aanpassing van de Europese emissiehandel zijn overgenomen door het EP. Dit betekent dat energiebedrijven vanaf 2013 100% van hun emissierechten moeten aankopen. Voor de industrie wordt dit 15% in 2013, en 100% in 2020.

Beperking CO2-uitstoot
Het EP is ook akkoord met de door de Commissie voorgestelde verdeling van CO2-emissiereductieverplichtingen over de EU-lidstaten. Als er een internationaal klimaatakkoord tot stand komt dan wil het EP een automatische verhoging van de EU-doelstelling van 20% emissiereductie in 2020.
Contact

Renée Bruel
SenterNovem
E-mail: Renée Bruel