Senternovem


14-10-2008 | IEA complimenteert en bekritiseert Nederlands energiebeleid

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vindt Nederland een belangrijk land voor de Europese energievoorziening. Onze gasvoorraaden, de goed op Europa aangesloten gas-infrastructuur en onze raffinage- en doorvoer rol voor wat betreft aardolie zijn hierbij van doorslaggevend belang. Het IEA complimenteert onze kennispositie en ons transitie- en innovatiebeleid, met name de ambitie om Nederland tot `gasrotonde' te ontwikkelen. De beleisambities uit vooral schoon en zuinig worden zelfs gekarakteriseerd als ambitieus. Dit zijn de conclusies van het door het IEA uitgevoerde `In Depth Review' van het energiebeleid van de Europese lidstaten.

De conclusies van de review werden gepresenteerd aan het beleidscomite van het IEA (het zogenaamde SLT - Standing Committee on Long Term Energy Policy). Naast de positieve conclusies kraakt de IEA een kritische noot over enkele belangrijke onderdelen van het Nederlandse (duurzame) energiebeleid.

Kritiek op Nederlands energiebeleid
Ten eerste acht het IEA de beleidsinzet - zeker met het oog op de zeer ambitieuze doelen - te licht en te vrijblijvend (bijvoorbeeld dat de doelen te veel op vrijwilligheid zijn gebaseerd). De commissie wil graag dat Nederland haar beleidspakket nog eens tegen het licht houdt met deze ambitieuze doelstellingen in het achterhoofd.

Ten tweede vindt het IEA het drieledige doel (30% CO2-reductie, 20% duurzame energie en 2% besparing per jaar) niet helemaal logisch. De commissie adviseert om het klimaatdoel leidend te maken, en de andere twee doelen meer als richtingwijzers te zien - op die manier wordt het klimaatdoel bij voorkeur gehaald.

Ten derde vindt het IEA de financiering van onze 'feed in tarriffs' (de MEP/SDE) kwetsbaar. De commissie wil dat de financiering onafhankelijk gemaakt wordt van overheidsbudgetten. Meer in het algemeen waarschuwt de commissie voor de effecten van 'start-stop' beleid, en de commissie geeft aan dat daar ook in Nederland sprake van geweest is in de afgelopen jaren.

Vervolg
De review wordt later dit jaar formeel aan Nederland aangeboden; het is mogelijk dat de discussie in de SLT nog tot enige bijstellingen in de aanbevelingen zal leiden. Binnen het IEA worden de reviews besproken en voorbereid in zowel de SLT (het 'policy committee', zie boven) als de CERT (het Committee on Energy Research and Technology). Namens Nederland zit Bert Stuij in de CERT.
Contact

Bert Stuij
SenterNovem
E-mail: Bert Stuij

Meer informatie

Committee on Energy Research and Technology (CERT)