Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 14 oktober 2008

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Hoofdgast is psychiater Salah Sidali. Binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap wordt anders aangekeken tegen psychische problemen: niet een depressie vergalt je leven maar een geest. Veel patiënten gaan dan ook niet te rade bij een psycholoog of een psychiater maar kloppen liever aan bij een islamitische gebedsgenezer, met alle gevolgen van dien. Sidali pleit voor opname van islamitische gebedsgenezers in het reguliere stelsel van de geestelijke gezondheidszorg.

In de rubriek Nieuw spreekt co-auteur dr. Kees Ribbens over de zojuist verschenen studie Oorlog op 5 continenten van het NIOD, over 'nieuwe Nederlanders' en de Tweede Wereldoorlog: wat was hun rol, hoe is hun beleving?

De Iraanse Nederlander Sahand Sahebdivani, schrijver, verhalenverteller, muzikant en medewerker van het Iraanse radiostation-in-exil Zamaneh bepaalt dit keer de Islamitische Canon. Hij kiest voor het werk van de Perzische dichter Hafez (1320-1390).

Johan Meuleman, docent Islamitische Theologie aan de Vrije Universiteit, neemt het Misverstand van de Week voor zijn rekening.

In Rotterdam opent volgende week het Iraanse filmfestival, het eerste in Europa dat zich volledig richt op de hedendaagse filmcultuur van Iran. Wat mogen we beslist niet missen? In OBA Live zit medewerkster Sara Mohammadi.

Paneldiscussie: Hoe kan de psychiatrie het vertrouwen van de moslimpatiënt winnen? Een discussie met Felix Olthuis van I-psy, zorginstelling voor interculturele psychiatrie, antropoloog Cor Hoffer van de GGZ-organisatie Bavo Europoort en psychiater Salah Sidali.

Livemuziek: dit keer van de Marokkaans-Nederlandse zangeres Chahra-Z

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.