Ingezonden persbericht

Al Gore op 14 oktober naar Nederland en ontmoet Jan Louter

Nobelprijswinnaar komt met oplossingen voor klimaatprobleem

Twee jaar na zijn film 'An Inconvenient Truth' brengt Al Gore op 14 oktober a.s. opnieuw een bezoek aan Nederland. De voormalige Amerikaanse vice-president komt niet vertellen waarom klimaatverandering een probleem is, maar hoe het aangepakt kan worden. Ook zal hij de Nederlandse Jan Louter ontmoeten, de regisseur van The last days of Shismaref.

Gore zal in het Event Centre in Aalsmeer een toespraak houden voor ruim 2000 aanwezigen waaronder politici, jongeren, bestuurders, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties. Aansluitend zal een plenaire discussie plaatsvinden.

Het voorprogramma bestaat uit tal van activiteiten. Zo organiseert Leaders for Nature (IUCN NL) een dialoog met verschillende stakeholders om te inventariseren welke successen de afgelopen twee jaar zijn behaald en hoe deze kunnen worden uitgebreid. Tegelijkertijd geven Nederlandse klimaatwetenschappers colleges, debatteren zij met studenten en vinden filmvertoningen en multimediapresentaties plaats. Een aantal grote bedrijven ondertekent met de Climate Neutral Group een contract om per direct volledig klimaatneutraal te worden. De regio Schiphol presenteert een nieuw netwerk van bedrijven dat zich gaat inzetten voor duurzaamheid en innovatie in de regio.

Al Gore zal regisseur Jan Louter (The last days of Shishmaref) ontmoeten, die hem een brief namens de kinderen van het eiland Sishmaref zal overhandigen. Louters documentaire gaat over het eiland Shishmaref, dat als gevolg van de global warming aan het smelten is. De film was een succes op het NFF en zal op 9 oktober in premiere gaan.