Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, VRIJDAG 26 SEPTEMBER 2008

Kosmopolis Den Haag presenteert interactief programma in Filmhuis Den Haag

14 oktober: Don't Look Now - beelden om van af te zien

Billboards, films of nieuwsbeelden fascineren, maar kunnen ook afkeer oproepen. Beelden kunnen onthutsen of schokken, zeker als het gaat om religie, seksualiteit, intimiteit of geweld. Als eerste in een serie van vier afleveringen presenteert Kosmopolis Den Haag een programma over religie en de beelden waar je liever van af ziet. Samen met het publiek zoeken we naar de taboes. Wat vindt u gênant of onbehaaglijk in de verbeelding van religieuze onderwerpen? En hoe anders is dat voor mensen met een verschillend geloof?

Deze avond wordt ingeleid door de Nederlandse imam Abdulwahid van Bommel. Hij vertelt over de mythes rond het islamitische beeldverbod. Daarna kijkt u mee - of kijkt u weg - met de beeldkeuze van een van vier gastvrouwen en -heren: islamologe Karima Joundi, dominee Willem Jansen, rabbijn Albert Ringer en pandit Attry Ramdhani.

Ze hebben hun keuze van beelden gemaakt, die vanuit hun geloofdsovertuiging net niet of net wèl over de grens gaan. Hoe anders is het taboe op beeld voor een gelovige hindoe, moslim, christen of jood? Filosoof Ger Groot en gespreksleider Elles de Bruin gaan daarna met het publiek en de gastvrouwen en -heren in op hun ervaringen. Aan het eind van de avond weten we misschien waarom religie en beeld zo moeilijk samen gaan.

Net als bij de vorige Kosmopolis serie in het Filmhuis (de 'Schotels') is de actieve deelname van het publiek van belang. Meepraten dus, maar ook mee-eten: bezoekers kijken mee naar de beelden met een maaltijd op schoot.

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191.
Aanvang: 19.30 uur.
Toegangsprijs: 16,- inclusief maaltijd (Ooievaarspas/CJP/Studentenpas halve prijs, Uitpas 14,-). Reserveren bij Filmhuis Den Haag, 070 - 365 60 30.