Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lijsten Waterschapsverkiezingen zoeken het debat op 14 oktober 2008

Het IJmeer als waterparadijs voor Amsterdam?

Amsterdam, 8 oktober 2008 De rol van het IJmeer staat ter discussie. Het meer heeft vele functies voor Amsterdam en omgeving. Zo is het een belangrijk en beschermd natuurgebied, wordt er gebouwd en gerecreëerd. Het IJmeer wordt ook gebruikt om de Amsterdamse grachten van vers water te voorzien en in tijden van wateroverlast het overtollige water op te vangen. Is het genoeg om die belangen veilig te stellen of moet het waterschap van het IJmeer een waterparadijs maken voor natuur en recreatie. Maar wat heeft dan voorrang en tot welke prijs? En hoe ver kijken we vooruit?

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) buigt zich dagelijks over deze vraagstukken. Inwoners van Amsterdam en omstreken kunnen ook invloed uitoefenen door tijdens de Waterschapsverkiezingen in november hun stem uit te brengen. AGV organiseert op dinsdag 14 oktober om 19.30 uur een lijsttrekkersdebat in café-restaurant Blok 4 in Amsterdam IJburg, met als thema Het IJmeer: waterbuffer of ook waterpret? De lijsten gaan met elkaar in discussie en presenteren hun visies en oplossingen. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

In totaal organiseert AGV in de aanloop naar de verkiezingen vijf informatieve debatten in de regio. Op elk van deze avonden staat een actueel en voor de inwoners van de regio belangrijk dilemma over het water ter plaatse centraal.

Rol van het IJmeer ter discussie

Het IJmeer heeft een scala aan functies voor Amsterdam en omgeving. Om al die functies intact te houden, zijn zorgvuldige afwegingen nodig. Klimaatbestendigheid is essentieel. Maar wat heeft voorrang? En hoe ver kijken we vooruit? Moet AGV bij de ontwikkeling van IJburg2 meebetalen aan maatregelen om natuur en recreatie in het gebied te verbeteren? Of gaan we ervan uit dat de bouwers en latere bewoners de rekening betalen en we met minder genoegen nemen. Kiezen we voor goedkopere maatregelen voor de korte termijn of investeren we fors in voorzorgsmaatregelen tegen klimaatveranderingen die wellicht pas over een eeuw spelen? En welke gevolgen hebben de aanbevelingen van de commissie Veerman?

Waterschap als cruciale schakel

Waterschappen vormen een cruciale schakel in het waterproof houden van Nederland. Ze werken er hard aan de eigen regio te beschermen tegen overstromingen en te voorzien van voldoende en kwalitatief goed water. Daarbij spelen vele, soms tegengestelde belangen. Een dijk met een rij oude bomen erop oogt bijvoorbeeld prachtig, maar is minder veilig dan een high tech-exemplaar. Stadsuitbreiding maakt het soms nodig op het water te bouwen, maar dat heeft consequenties voor het ecologisch evenwicht. En geven we voorrang aan natuurherstel of aan landbouw? Een keuze voor het één heeft gevolgen voor het ander. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Waterschapsverkiezingen

De waterschapsverkiezingen vinden plaats van 13 25 november aanstaande. Via de verkiezingen kan iedereen boven de 18 jaar meebeslissen over het beheer en de kwaliteit van het water in meren, plassen, rivieren en grachten, over dijken, over landbouw- en bedrijvenwater in eigen regio. Zij kunnen direct hun stem uitbrengen op de kandidaat van hun voorkeur. Wie hulp nodig heeft bij het maken van een leuze kan het speciaal voor de Waterschapsverkiezingen ontwikkelde kieskompas raadplegen via www.kieskompas.nl.

De stembiljetten worden thuis gestuurd. Stemmen kan gewoon per post.

Het is voor het eerst dat politieke partijen en belangengroeperingen aan de waterschapsverkiezingen mogen meedoen. Dat zorgt voor een uitgebreid palet aan standpunten. De lijsttrekkers van de elf deelnemende partijen verdedigen tijdens het debat hun eigen standpunten met verve en gaan de discussie aan met de concurrerende partijen. Uiteraard is er daarnaast alle ruimte voor de inwoners van de regio om vragen te stellen.

Deelnemers

Onder andere via de speciale verkiezingswebsite www.pakaandatwater.nl en de website van het waterschap, www.agv.nl, zijn websites van verschillende deelnemende lijsten te bezoeken. De volgende lijsten doen mee aan de verkiezingen:

Lijst 1: Socialistische Waterschapsvereniging

Lijst 2: Water Natuurlijk

Lijst 3: Recreatie, Wonen en Water

Lijst 4: Partij voor de Dieren

Lijst 5: Christen Democratisch Appèl (CDA)

Lijst 6: ChristenUnie-SGP

Lijst 7: Algemene Waterschapspartij

Lijst 8: Rijdend Nederland

Lijst 9: Partij van de Arbeid (PvdA)

Lijst 10: Eigen Woning en Water !

Lijst 11: VVD


- EINDE PERSBERICHT-



Ingezonden persbericht