Raad van State


dinsdag 14 oktober 2008
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Geestweg en Floraweg" van de gemeente Alkemade. Het plan voorziet in behoud van het hele glastuinbouwgebied in Roelofarendsveen. De provincie heeft goedkeuring onthouden aan het plan, omdat zij vindt dat de kavels te klein zijn voor een rendabele bedrijfsvoering in de toekomst. Dit komt doordat in het bestemmingsplan is bepaald dat het gebied rondom de glastuinbouwbedrijven bestemd is voor water. Bedrijven kunnen dus niet uitbreiden. Volgens de provincie is schaalvergroting nodig om de komende tien jaar rendabel te blijven. Het gemeentebestuur komt tegen het besluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur is juist in het provinciale streekplan bepaald dat de kavelstructuur behouden moet blijven. (zaaknummer 200800266/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek van een vissersbedrijf uit Bruinisse om een vergunning te verlenen voor het vissen op mosselzaad. De minister heeft het verzoek afgewezen, omdat volgens zijn beleid niet meer vergunningen worden verleend dan aan het begin van 1992 waren verstrekt. Er is geen ruimte meer om het bedrijf een vergunning te verlenen. Het bedrijf beschikt al jaren over één vergunning, maar vindt dat het recht heeft op nog een vergunning omdat het bedrijf destijds uit twee bedrijven bestond en toen dus ook twee vergunningen had kunnen krijgen. (zaaknummer 200801345/1) Zitting over de weigering door het bestuur van het Faunafonds om een tegemoetkoming te verlenen aan een agrariër uit Brakel voor de schade die grauwe ganzen hebben aangericht aan mais op zijn perceel aan de Schouwendijk in Poederoijen. Het Faunafonds heeft de tegemoetkoming onder meer geweigerd, omdat hij vindt dat de agrariër maatregelen had moeten treffen om te voorkomen dat de mais zou worden opgegeten. Volgens het Faunafonds had de agrariër bovendien moeten weten dat mais een aantrekkelijk gewas is voor ganzen. De rechtbank in Arnhem heeft in januari 2007 een eerder beroep van de agrariër gegrond verklaard, omdat zij vindt dat de agrariër niet kon weten dat mais een aantrekkelijk gewas is voor ganzen. Daarom kan hem niet kwalijk worden genomen dat hij geen maatregelen heeft genomen. Het Faunafonds komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200801560/1)

12.00 uur

Zitting over het verzoek om schadevergoeding vanwege de aanleg van de Betuweroute. Een inwoner van Heerde had hierom verzocht. Hij heeft schade geleden doordat in de buurt van zijn woning en kookhuis een rangeerterrein - het zogenaamde Container Uitwisselpunt (CUP) - is aangelegd. Hierdoor ondervindt hij geluidsoverlast, waardoor de waarde van zijn woning en kookhuis is gedaald, aldus de inwoner. De minister van Verkeer en Waterstaat bestrijdt dat er toename van geluidsoverlast is door de komst van het CUP. Daarom heeft hij het verzoek afgewezen. Het bedrijf is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is eerder door de rechtbank in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200802109/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om maatregelen te treffen tegen een bouwgrondstoffenbedrijf. Een omwonende had hierom verzocht, omdat de zandopslag van het bedrijf in depots aan de Kraaijenbergse Plassen - Heeswijkse Kampen volgens hem voor stofoverlast zorgt. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800193/1)