Fortis Bank

Persbericht
Brussel / Utrecht, 14 oktober 2008

Deze verklaring betreft Fortis SA/NV en Fortis N.V. (Fortis) met een beursnotering op Euronext. Na de afronding van de aangekondigde transacties, maken de door de Nederlandse en Belgische staat overgenomen activiteiten (waarbij de niet-Nederlandse activiteiten uiteindelijk door BNP Paribas worden overgenomen) niet langer deel uit van Fortis. Als gevolg van deze stappen heeft Fortis een volledige metamorfose ondergaan. Fortis heeft altijd als geïntegreerde financiële dienstverlener geopereerd. Het financieringsbeleid was gericht op een optimalisatie op het niveau van de geconsolideerde groep, vanzelfsprekend binnen de wet- en regelgeving van toepassing op de onderliggende entiteiten. Dit heeft een fijnmazige, gecompliceerde financierings- en verslagleggingsstructuur opgeleverd. De ontvlechting van deze structuur is een taak die niet binnen een paar dagen met een redelijke zekerheid van de uitkomst kan worden geklaard. In het bijzonder zijn er risico's verbonden aan de vooralsnog onbekende effecten van de ontwikkelingen in het derde kwartaal op de balans en de winst- en verliesrekening van Fortis in de nieuwe constellatie. Niettemin wenst Fortis naar beste vermogen informatie aan de markt te verschaffen. De in dit persbericht gehanteerde cijfers zijn niet-beoordeelde, pro-forma cijfers die het verwachte effect van de recente transacties op Fortis weergeven, op basis van de laatst gepubliceerde halfjaarcijfers voor 2008. Er is geen rekening gehouden met de resultaatbijdrage of balansmutaties in het derde kwartaal, behalve waar specifiek vermeld. Gezien de verregaande gevolgen van de recente transacties zal Fortis bij de marktautoriteiten verzoeken om vrijgesteld te worden van de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal (aanvankelijk voorzien voor 3 november 2008). Fortis zal de volledig beoordeelde cijfers over de uitgangspositie van Fortis in de nieuwe constellatie zo spoedig als mogelijk publiceren. In afwachting van deze volledige beoordeling van de informatie zijn alle hierin verschafte cijfers een indicatieve schatting en dienen deze overeenkomstig te worden behandeld.

Informatie over de nieuwe structuur van Fortis SA/NV en Fortis N.V.

Fortis wordt net als vele andere financiële instellingen geconfronteerd met een systemische financiële crisis van steeds grotere en ongekende proporties. Door de om zich heen grijpende crisis en de urgentie van directe en voortvarende actie, en gezien de rol en de verantwoordelijkheden van de betrokken regeringen, zag Fortis zich genoodzaakt de belangen van alle stakeholders veilig te stellen door ervoor te zorgen dat de activiteiten van het omvangrijke bank- en verzekeringsbedrijf konden blijven functioneren. Dat kon alleen als werd ingestemd met de verkoop van die activiteiten aan beschikbare sterke partijen.

Recente ontwikkelingen
Op 3 en 6 oktober heeft Fortis de verkoop bevestigd van alle bankactiviteiten en van de Nederlandse en Belgische verzekeringsactiviteiten. Voor deze activiteiten ontvangt Fortis een vergoeding in contanten van in totaal EUR 14,4 miljard.
· De verkoop van de Nederlandse activiteiten aan de Nederlandse staat op 3 oktober heeft EUR 16,8 miljard opgeleverd, waarvan EUR 4 miljard ten goede komt aan Fortis en het resterende bedrag aan Fortis Bank.
· De op 6 oktober aangekondigde verkoop van 50% + één aandeel in Fortis Bank aan de Belgische staat brengt een bedrag op van EUR 4,7 miljard. De Belgische overheid is inmiddels met BNP Paribas overeengekomen dat 75% van Fortis Bank wordt overgedragen aan BNP Paribas terwijl de staat zelf een resterend belang van 25% in de onderneming aanhoudt.


· Tot slot is met de verkoop van 100% van Fortis Insurance Belgium aan BNP Paribas een bedrag gemoeid van EUR 5,73 miljard, onderworpen echter aan een aantal voorafgaandelijke voorwaarden en de definitieve afronding (minus EUR 200 miljoen).

De activa van Fortis
Fortis zal voortaan bestaan uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht).


· Fortis Insurance International is aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. De grootste bijdrage aan de winstontwikkeling wordt geleverd door Fortis UK, Millenniumbcp Fortis (Portugal) en Fortis Hong Kong. Ultimo juni 2008 bedroeg het totaalvermogen EUR 1,6 miljard en werd in de geconsolideerde bedrijven in de tak Leven een vermogen van EUR 21 miljard beheerd. In het eerste halfjaar van 2008 werd met deze activiteiten een nettowinst van EUR 73 miljoen gerealiseerd. Omdat de gestructureerde kredietportefeuille in een aparte juridische entiteit is ondergebracht, zijn de werkmaatschappijen van Fortis Insurance International afgeschermd tegen eventuele effecten van deze portefeuille. (zie verder)
· Fortis wordt voor 66% eigenaar van een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit, waarin ook de Belgische staat en BNP Paribas een belang hebben van respectievelijk 24% en 10%. In die entiteit wordt een van Fortis Bank verworven gestructureerde kredietportefeuille opgenomen met een boekwaarde van EUR 10,4 miljard (zoals toegelicht in de aanvullende informatie). Die portefeuille wordt apart beheerd en naar verwachting gefinancierd met EUR 7,4 miljard aan externe financiering en EUR 3 miljard aan eigen vermogen.
· Daarnaast heeft Fortis nog diverse financiële activa en verplichtingen afkomstig van de verschillende financieringsmaatschappijen.

De nieuwe consolidatie van Fortis per ultimo juni 2008, waarin geen rekening wordt gehouden met een eventuele bijdrage aan het resultaat en balansmutaties in het derde kwartaal en na de afronding van de aankondigde transacties, omvat een totaal vermogen van EUR 8,8 miljard, bestaande uit EUR 7,4 miljard aan eigen vermogen en EUR 1,4 miljard aan minderheidsbelangen (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht). Na de afronding van de transacties stijgt het aantal uitstaande aandelen tot 2.468 miljoen.1

Vermogen tot aflossing
De verwachte netto kaspositie van EUR 10,5 miljard in de Algemene Rekeningen is meer dan de gecombineerde EUR 9,4 miljard schuldverplichtingen van alle emitterende Fortis-entiteiten. Verwacht wordt derhalve dat Fortis in staat zal zijn te voldoen aan al haar schuldverplichtingen.

Aankondiging Belgische overheid Voor meer details verwijzen we u naar het persbericht van de Belgische regering van 12 oktober 2008 jongstleden. Deze kan gevonden worden op www.belgium.be

Verdere communicatie
Nadere door Fortis te nemen noodzakelijke beslissingen, met name met betrekking tot ondernemingsbestuur, strategie en dividendbeleid, zijn in beraad en worden zo snel mogelijk aan de markt gecommuniceerd.


1 Uitstaande aandelen per ultimo juni 2008: 2.343 miljoen waaraan 125 miljoen Fortis aandelen dienen te worden toegevoegd voor het CASHES-instrument. Het totaal komt daarmee uit op 2.468 miljoen aandelen.

---

De Raad van Bestuur van Fortis zal een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) beleggen, die ten laatste over acht weken na de datum van dit persbericht zal worden gehouden. Een specifieke datum wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt, dat wil zeggen zodra er voldoende zekerheid bestaat over de noodzakelijke nieuwe bestuursstructuur die aan de vergadering van aandeelhouders kan worden voorgelegd. De Raad van Bestuur stelt tevens een aandeelhouderscirculaire op die ten minste twee weken voor de BAVA aan alle aandeelhouders beschikbaar zal worden gesteld.

De in dit persbericht vermelde cijfers zijn gebaseerd op informatie van 30 juni 2008, gecorrigeerd voor de aangekondigde transacties. De pro-forma cijfers zijn niet door externe accountants gecontroleerd en er wordt hierin geen rekening gehouden met enige bijdrage aan de resultaatontwikkeling of balansmutatie in het derde kwartaal van 2008, noch met een eventuele directe wijziging in het totale eigen vermogen.

Disclaimer

De in dit persbericht opgenomen verklaringen zijn gebaseerd op een waardering op continuïteitsbasis; er wordt hierin geen rekening gehouden met de effecten van de resultaten over het derde kwartaal van 2008. Daarnaast zijn de uitspraken gebaseerd op de huidige beschikbare informatie en weerspiegelen naar beste weten en overtuiging van Fortis, die in dit verband al het redelijk mogelijke heeft gedaan, het effect van de hierin genoemde transacties met de Belgische en Nederlandse overheden en met BNP Paribas. De informatie waarop deze uitspraken zijn gebaseerd, zijn onder voorbehoud van veranderingen (in het bijzonder met betrekking tot de transactie met BNP Paribas waarvan de afronding bepaald wordt door een aantal voorafgaandelijke voorwaarden). In deze aankondiging kunnen daarnaast bepaalde prognoses of andere zogenoemde `forward-looking statements' (uitspraken die een vooruitblik bevatten) zijn opgenomen. Dergelijke uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van Fortis en zijn vanzelfsprekend onderhevig aan onzekerheden, veronderstellingen en eventuele wijzigingen van omstandigheden.

Aan deze forward-looking statements kleven risico's en onzekerheden waardoor de feitelijke resultaten wezenlijk kunnen afwijken van de resultaten die in de forward-looking statements worden vermeld. Veel van deze risico's en onzekerheden hebben betrekking op factoren die de controle van de onderneming overstijgen en ook niet nauwkeurig voorspelbaar zijn, zoals de toekomstige marktomstandigheden en het gedrag van andere marktpartijen. Ook door andere onbekende of onvoorspelbare factoren kunnen de feitelijke resultaten wezenlijk afwijken van de resultaten in de verklaringen. Men wordt derhalve geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze uitspraken. Belangrijke factoren die dergelijke verschillen zouden kunnen veroorzaken omvatten maar zijn niet beperkt tot:

(i) de voortgaande beoordeling door Fortis en alle relevante overnemende partijen van het effect van deze transacties; (ii) voortgaande discussies met alle relevante overnemende partijen, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de ontvlechting van de financiële instrumenten die zijn uitgegeven of worden gegarandeerd door entiteiten die door Fortis en de relevante overnemende partijen worden gehouden en tot de overgangsdiensten die door en tussen die entiteiten worden uitgevoerd die mogelijk maken dat die entiteiten in overeenstemming met de gangbare praktijk worden beheerd; (iii) omstandigheden buiten de invloedssfeer van Fortis en die op dit moment nog niet bekend zijn, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de vereiste toestemming van regelgevende en toezichthoudende instanties.

Fortis neemt, geen verplichting op zich om deze uitspraken bij te werken naar aanleiding van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijke wet- en regelgeving


---

Belangrijke aanvullende informatie over Fortis

In dit persbericht wordt aanvullende informatie verschaft over de nieuwe structuur van Fortis (niet-geauditeerd en pro-forma). De informatie bestaat onder andere uit:


1. De nieuwe reikwijdte van de consolidatie
1.1. Fortis Insurance International
1.2. Gestructureerde kredietportefeuille
1.3. Algemene rekening, inclusief financieringsinstrumenten en de opbrengst van EUR 14,4 miljard uit hoofde van de aangekondigde transacties


2. Informatie over de verplicht converteerbare effecten
2.1. CASHES

2.2. FRESH

2.3. MCS


3. Een overzicht van het oorspronkelijke hybride Tier 1-vermogen


1. Nieuwe reikwijdte van de consolidatie Na de afronding van de transacties is de reikwijdte van de consolidatie als volgt:
· Insurance International (excl. Fortis Corporate Insurance (FCI), dat is verkocht aan de Nederlandse staat)

· Een belang van 66% in de gestructureerde kredietportefeuille (ondergebracht in een special purpose vehicle of SPV)
· De voormalige algemene rekening van Fortis, inclusief financieringsinstrumenten en de EUR 14,4 miljard in contanten uit de aangekondigde verkopen

De nieuwe consolidatie van Fortis per ultimo juni 2008, waarin geen rekening wordt gehouden met een eventuele bijdrage aan het resultaat en balansmutaties in het derde kwartaal en na de afronding van de aankondigde transacties, omvat naar verwachting een totaal vermogen van EUR 8,8 miljard, bestaande uit EUR 7,4 miljard aan eigen vermogen en EUR 1,4 miljard aan minderheidsbelangen.

In vergelijking met het negatieve eigen vermogen van EUR 7,42 miljard in de Algemene Rekeningen en Eliminaties op 30 juni 2008 (zie Interim Financial Statements per 30 juni 2008, noot 22.5) valt de toename met EUR 16,2 miljard als volgt te verklaren:
· EUR 14,4 miljard in opbrengsten uit de hierboven genoemde verkooptransacties
· EUR 1,6 miljard in totaal vermogen voor Fortis Insurance International (excl. FCI)
· EUR 1,0 miljard in minderheidsbelangen (hoofdzakelijk3 de Belgische staat en BNP Paribas) in de special purpose vehicle (SPV) voor de gestructureerde kredietportefeuille
· een negatief effect van EUR 0,8 miljard op het eigen vermogen na een betaling in contanten aan Fortis Bank in het kader van een verzameling overeenkomsten in verband met CASHES


2 Bestaande uit een negatief eigen vermogen van in het totaal EUR 4,8 miljard op de algemene rekening en een verder negatief eigen vermogen van EUR 2,6 miljard in eliminaties, hoofdzakelijk in verband met eigen aandelen voor FRESH (EUR 1,1 miljard) en CASHES (EUR 1,5 miljard)
3 Fortis Bank heeft nog minderheidsaandeelhouders voor 0,07% van het kapitaal
---

Fortis pro-forma vermogen (EUR miljard) Algemene rekening en eliminaties Zoals gepubliceerd (Interim Financial (7,4) gepubliceerd ultimo juni 2008 Statements per ultimo juni 2008, noot 22.5)
+ 4,0 van Fortis Insurance Netherlands
+ 4,7 van Fortis Bank
+ Verkoopopbrengsten +14,4 + 5,7 van Fortis Insurance Belgium

Totaal eigen vermogen FII, exclusief Fortis
+ Fortis Insurance International (FII) +1,6 Corporate Insurance Hoofdzakelijk belang Belgische staat en BNP
+ Minderheidsbelangen +1,0 Paribas in de gestructureerde krediet-SPV Bijkomende impact op eigen vermogen van de betaling aan Fortis Bank binnen het kader van
+ CASHES-overeenkomsten (0,8) een verzameling contracten in verband met CASHES Totaal pro-forma vermogen per 8,8 ultimo juni 2008 na transacties

Na de afronding van deze transacties stijgt het totaal aantal uitstaande aandelen naar 2.468 miljoen, omdat de voor de CASHES toegezegde aandelen niet langer worden geëlimineerd (Fortis Bank, die deze aandelen bezit, wordt niet langer door Fortis geconsolideerd).


1.1 Fortis Insurance International Fortis Insurance International is een Nederlandse houdstermaatschappij met de volgende verzekeringsactiviteiten:

· 100%-dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-leven), Duitsland, Turkije, Rusland en Oekraïne;
· joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand; en
· Re, een in Nederland gevestigde 100% herverzekeringsdeelneming, blijft rapporteren onder Fortis Insurance International. Fortis Corporate Insurance (FCI) vormt daarentegen niet langer onderdeel van Fortis Insurance International (want verkocht aan de Nederlandse staat).

Fortis Insurance International (exclusief FCI) heeft per ultimo juni4 2008 een balanstotaal gerapporteerd van EUR 26,8 miljard en een totaal geconsolideerd vermogen van EUR 1,6 miljard (waarvan EUR 0,4 miljard minderheidsbelangen). De nettowinst was EUR 73 miljoen in het eerste halfjaar van 2008. De bruto-instroom bedroeg EUR 2,8 miljard van de geconsolideerde bedrijven, dat wil zeggen de 100%-deelnemingen en de joint venture in Portugal, alsmede een verdere EUR 1,6 miljard van de joint ventures die conform de `equity'- methode zijn geconsolideerd. Het beheerd vermogen van het Levenbedrijf bedroeg EUR 21 miljard.
Omdat de gestructureerde kredietportefeuille in een aparte juridische entiteit is ondergebracht, zijn de werkmaatschappijen van Fortis Insurance International afgeschermd tegen eventuele effecten van deze portefeuille.

4 In de pro-forma cijfers wordt geen rekening gehouden met eventuele bijdragen aan het resultaat en balansmutaties in het derde kwartaal van 2008
---


1.2 Gestructureerde kredietportefeuille

Ultimo juni 2008 had de gestructureerde kredietportefeuille van Fortis een netto-omvang van EUR 39,5 miljard, waarvan EUR 1,9 miljard aan originated CDO's en EUR 37,6 miljard aan investeringen in gestructureerde kredieten.

Deze portefeuille wordt in twee delen opgedeeld op basis van de boekwaarde, waarbij rekening wordt gehouden met de marktsituatie per ultimo september 2008 en wisselkoersen per ultimo augustus 2008:

· EUR 10,4 miljard wordt ondergebracht in een special purpose vehicle (SPV), dat het gezamenlijk eigendom is van Fortis (66%), de Belgische staat (24%) en BNP Paribas (10%).

· EUR 24,0 miljard blijft binnen Fortis Bank.

De specifieke producten die voor de afronding van de transactie overgaan, dienen nog definitief bepaald. Het totale bedrag van EUR 10,4 miljard zou nog kunnen veranderen door wisselkoersfluctuaties tussen 31 augustus 2008 en de verwachte afrondingsdatum, terwijl de afzonderlijke producten door toedoen van BNP Paribas nog kunnen wijzigen.

In de onderstaande tabel wordt de mogelijke samenstelling van de portefeuille van de SPV per type vermogenscategorie weergegeven:

Gewaardeerd Boekwaarde5 op Type vermogenscategorie (% nominale (EUR miljard) waarde) VS RMBS VS 3,7 60% Multisector VS 0,6 67% Particuliere leningen studenten VS 0,6 79% CDO VS 0,7 87% Europa RMBS Spanje, RMBS VK, CDO 3,7 84% Totaal gestructureerde kredieten 9,3 71% VS CDO Origination 1,1 22% Totaal 10,4 57%

De externe financiering van de SPV is naar verwachting als volgt georganiseerd:

(EUR miljard) Schuld 7,4 in USD 6,0 in GBP 1,3 in overige valuta's 0,1 Equity 3,0 (66%) 2,0 Belgische staat (24%) 0,7 BNP Paribas (10%) 0,3 10,4

Het aandeel van Fortis in de schuld bedraagt EUR 4,9 miljard (66% van EUR 7,4 miljard) extern gefinancierd, met een waarborg in contanten van EUR 1,9 miljard.

5 De boekwaarde wordt gedefinieerd als de nominale waarde minus bijzondere waardeverminderingen minus vermogensaanpassingen

---


1.3 Algemene Rekeningen, inclusief financieringsinstrumenten De algemene rekening van Fortis bestaat uit de volgende ondernemingen:
· Fortis SA/NV en Fortis N.V., de twee houdstermaatschappijen (Topco's)
· Fortis Brussels SA/NV en Fortis Utrecht N.V., twee subhoudstermaatschappijen waarin hoofdzakelijk alle activa van Fortis SA/NV en Fortis N.V. zijn ondergebracht
· Fortis Insurance N.V., de houdstermaatschappij van de verzekeringsentiteiten (inclusief Insurance International)

· Fortis Finance N.V., het belangrijkste (langetermijn-)financieringsbedrijf voor de Algemene Rekeningen en voor de werkmaatschappijen van Fortis
· Financieringsentiteiten: Fortfinlux SA (emittent van de FRESH), FGF Lux SA (emittent van de convertible in aandelen FGF Lux), Fortinvestlux SA (belangrijkste activa de termijnaankopen van aandelen FGF Lux) en Fortis Hybrid Financing (emittent van Hybrone en NITSH I en II)

Resterende schuldverplichtingen en vermogen tot aflossing Voor zover wij hebben kunnen vaststellen en in overeenstemming met de algemene disclaimer omvatten de Algemene Rekeningen van Fortis op basis van de balans per ultimo juni 2008 EUR 15,7 miljard aan schuldbewijzen, achtergestelde verplichtingen en overige financieringen.

Dit bedrag, EUR 15,7 miljard, is als volgt samengesteld:


· Van dit bedrag houdt EUR 4,75 miljard verband met Fortis Bank en komt overeen met aan Fortis Bank verstrekte leningen met dezelfde omvang
· EUR 1,03 miljard heeft betrekking op FRESH, oneindige Tier 1-effecten die alleen aflosbaar zijn in aandelen (zie punt 2.1). De hoofdsom bedraagt EUR 1,25 miljard
· EUR 1,625 miljard hangt samen met Tier 1-schuldbewijzen (NITSH I, NITSH II en Hybrone), die in gelijkaardig formaat zijn doorgeleend aan entiteiten die aan BNP Paribas zijn verkocht. Het is de verwachting dat deze entiteiten conform de voorwaarden aan de schuldverplichtingen blijven voldoen (zie punt 3). Fortis Hybrid Financing SA, de emittent, zal zich conform de voorwaarden van de betreffende Tier 1- instrumenten blijven kwijten van zijn verplichtingen
· EUR 8,3 miljard betreft schuldverplichtingen uitgegeven door Fortis Finance N.V.

Het bovenstaande in acht nemende hangt het vermogen tot aflossing van Fortis alleen samen met de door Fortis Finance N.V. uitgegeven schuld van EUR 8,3 miljard per ultimo juni 2008. Die schuldverplichting is in het derde kwartaal toegenomen met EUR 1,1 miljard en bedroeg derhalve EUR 9,4 miljard per ultimo september 2008.

Fortis Finance N.V. is het financieringsbedrijf van Fortis. Het bedrijf heeft uit hoofde van het Commercial Paper-programma en het Euro Medium Term Note-programma senior schuldverplichtingen uitstaan die zijn gegarandeerd door de moedermaatschappij. De opbrengsten hiervan zijn hoofdzakelijk aangewend voor de financiering van Fortis- maatschappijen op back-to-back basis. Fortis Finance N.V. blijft een dochteronderneming van de houdstermaatschappijen van Fortis.

Volgens de balans per ultimo juni 2008 bedroeg de netto kaspositie6 van de Algemene Rekeningen EUR 0,1 miljard. Deze netto kaspositie is in de loop van het derde kwartaal van 2008 met EUR 2,3 miljard verbeterd en wordt verder versterkt met de opbrengst van de verkooptransacties ten belope van EUR 14,4 miljard. Voor de kapitalisatie van de SPV met de gestructureerde kredietportefeuille is EUR 1,98 miljard aan contanten nodig (het aandeel van Fortis in het eigen vermogen). Daarnaast geeft Fortis een waarborg in contanten van EUR 1,9 miljard.

6 De netto kaspositie wordt berekend als geldmiddelen en kasequivalenten + Vorderingen op banken ­ Schulden aan banken.

---

Fortis heeft verder ingestemd met de betaling van EUR 2,35 miljard aan Fortis Bank binnen het kader van een verzameling contracten in verband met het CASHES-instrument (zie punt 2.2).7

Het resultaat is een netto kaspositie van EUR 10,5 miljard, waarmee de rentebetalingen kunnen worden voldaan en de genoemde hoofdsom aan schuldverplichtingen van Fortis Finance N.V. (EUR 9,4 miljard) aan zowel institutionele als particuliere beleggers kan worden afgelost.

EUR Netto kaspositie Fortis (exclusief FII) miljard Nettokaspositie ultimo juni 2008 0,1 Netto verbetering contanten in K3 2008 +2,3 Opbrengsten uit verkopen +14,4 Investering contanten in gestructureerd krediet-SPV (2,0) Toegezegde contanten in ruil voor financiering SPV (1,9) Uitkering contanten ivm CASHES-instrument (2,4) Pro-forma netto kaspositie 10,5

Van de overige EUR 7,4 miljard schulden, wordt er verwacht dat de coupon van FRESH zal worden betaald door Fortis. Daarnaast wordt verwacht dat aan de verplichtingen van de andere instrumenten verder zal voldaan worden, via Fortis, door de entiteiten verworven door BNP Paribas.

7 Dit levert een negatief effect op het eigen vermogen op van EUR 0,8 miljard, omdat de CASHES al voor EUR 1,5 miljard onder eliminaties waren geboekt.
---


2. Informatie over de verplicht converteerbare obligaties

2.1. FRESH
Fortis heeft in 2002 een oneindige, verplicht converteerbare lening uitgegeven, de zogenoemde FRESH, ISIN-code XS0147484074 met een nominale waarde van EUR 1,25 miljard . De schuldverplichtingscomponent van FRESH staat ten bedrage van EUR 1,03 miljard8 geboekt in de balans van de houdstermaatschappijen van Fortis. Net als de CASHES biedt het instrument geen mogelijkheid tot aflossing in contanten; houders hebben alleen een pandrecht op aandelen Fortis en kunnen het instrument, conform de voorwaarden, converteren in een vast aantal aandelen Fortis. Het is de verwachting dat Fortis de coupon blijft betalen.

2.2. CASHES
In 2007 heeft Fortis een instrument uitgegeven genoemd CASHES, ISIN-code BE0933899800 met een nominale waarde van EUR 3 miljard. De CASHES wordt in de balans van Fortis Bank als verplichting verantwoord en wordt niet langer geconsolideerd door Fortis. Net als de FRESH biedt dit instrument geen mogelijkheid tot aflossing in contanten; houders hebben alleen een pandrecht op aandelen Fortis en kunnen het instrument, conform de voorwaarden, converteren in een vast aantal aandelen Fortis.

Fortis Bank en Fortis zullen een nieuw akkoord maken: Fortis verbindt er zich toe een einde te maken aan het bestaande contract met Fortis Bank SA/NV en als gevolg daarvan heeft Fortis toegezegd een eventueel effect van de CASHES op Fortis Bank te zullen neutraliseren (dit vanwege de waardeverschillen tussen de CASHES en aandelen Fortis zoals verantwoord in de boeken van de bank).

Volgens deze overeenkomst is Fortis een total return swap met Fortis Bank overeengekomen. Fortis krijgt bij conversie het recht op de waarde van de onderliggende aandelen Fortis evenals alle toekomstige dividendbetalingen op die aandelen Fortis. Het totale door Fortis aan Fortis Bank te betalen bedrag in verband met de CASHES bedraagt EUR 2,35 miljard.

2.3. MCS
Naast deze instrumenten zonder afloopdatum heeft Fortis in 2007 ook een verplicht converteerbare lening uitgegeven met een vaste looptijd, genaamd MCS, ISIN-code XS0328920862, met een nominale waarde van EUR 2 miljard. Hoewel Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. voor dit instrument de primaire debiteur is en hoewel het instrument wordt verantwoord in de balans van Fortis Bank Nederland (Holding), fungeren de twee moedermaatschappijen en Fortis Bank als mededebiteur. MCS zal geen negatieve impact hebben op de kaspositie noch op het eigen vermogen van Fortis.

Op de vervaldatum in 2010 converteert het instrument in een vast aantal aandelen Fortis. Conform een overeenkomst tussen de debiteuren worden de moedermaatschappijen naar verwachting in principe door Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. gecompenseerd via de uitgifte van gewone aandelen van Fortis Bank Nederland (Holding) voor een bedrag van EUR 2 miljard.


3. Overzicht van door het voormalige Fortis uitgegeven hybride Tier 1-vermogen In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van alle door Fortis uitgegeven hybride Tier 1- vermogensinstrumenten en de bestemming daarvan.

In de eerste tabel staan de instrumenten die niet langer binnen de consolidatie van het nieuwe Fortis vallen.

8 Voor meer details over FRESH, zie de Geconsolideerde rekeningen van Fortis 2007, note 30.3
---

Naam Bedrag Datum ISIN Naam emittent Coupon Bestemming instrument (in EUR mln) aflossing Verzekeringen TOPrS 1999 USU3456R1006 Capital Funding 400 Variabel apr-09 Verzekeringen TOPrS 1999 USU3456P1040 Capital Funding 50 6,25% apr-09 Verzekeringen TOPrS 1999 USU3456N1091 Capital Funding 200 5,50% apr-09 Capital FBN 1999 GB0057047275 450 6,25% jun-09 Bank Nederland Company FBB 2001 BE0117584202 Bank SA/NV 1.000 6,50% sep-11 Bank FBB 2004 BE0119806116 Bank SA/NV 1.000 4,625% okt-14 Bank

In de tweede tabel staan instrumenten die nog wel binnen de reikwijdte van de consolidatie van het nieuwe Fortis vallen, maar die zijn doorgeleend aan verkochte Fortis-entiteiten. Deze instrumenten zullen verder voldaan worden door de nieuwe eigenaar(s) conform de voorwaarden en de verplichtingen van elk instrument.

Naam Bedrag Datum ISIN Naam emittent Coupon Bestemming instrument (in EUR mln) aflossing Hybrone 2006 XS0257650019 Hybrid Financing 500 5,125% jun-16 Verzekeringen België NITSH I 2008 XS0346793713 Hybrid Financing 500 8,25% aug-13 Bank Bank 375 NITSH II 2008 XS0362491291 Hybrid Financing 625 8,00% jun-13 Verzekeringen België 250

Perscontacten:

Brussel: +32 (0)2 565 35 84 Utrecht: +31 (0)30 226 32 19

Investor Relations:

Brussel: +32 (0)2 565 53 78 Utrecht: +31 (0)30 226 65 66


10

Annex

Pro-forma en niet-geauditeerde balans voor de nieuwe consolidatiegroep van Fortis. Alle bedragen zijn uitgedrukt in EUR miljard. De cijfers zijn gebaseerd op de informatie van 30 juni 2008, aangepast voor de aangekondigde transacties. Ten gevolge van een aantal afrondingen, is het mogelijk dat een aantal sommen niet aansluiten.

Oud Algemeen Oud Elimnaties i Oud Totaal Alg + Elim Opbrengsten Impact SPV FII Elimnaties i Totaal Fortis Neuw
---
transacties CASHES CDO (excl FCI) Totale activa 15,1 -2,6 12,5 14,4 -0,9 8,4 26,6 -1,0 60,1 Totale passiva 19,9 0,0 19,9 0,0 7,4 25,0 -1,0 51,3 0,0 Eigen Vermogen -4,9 -2,6 -7,5 14,4 -0,9 1,2 0,1 0,0 Mnderheidsbelangen
i 0,0 0,0 1,0 0,4 0,0 1,4 Totaal Vermogen -4,8 -2,6 -7,4 14,4 -0,9 1,0 1,6 0,0 1,4

Dit is een vertaling. In geval van verschillen tussen de verschillende taalversies van dit persbericht is de Engelse taalversie leidend.


---


---- --