Persbericht 14 oktober 2008

Eerste leverancier van 100% Atoomstroom gelanceerd

> Meer keuzevrijheid voor de consument

> Bijna 30% van de Nederlanders 'positief' of 'zeer positief' over het initiatief3

Atoomstroom.nl begint vandaag met het aanbieden van 100% met kernenergie opgewekte elektriciteit aan huishoudens en zakelijke gebruikers. Voor het eerst kunnen consumenten en bedrijven nu 100% Atoomstroom afnemen. Hiermee verlagen ze hun CO2-footprint1 en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Na een jaar van zorgvuldige voorbereiding heeft Atoomstroom.nl toestemming gekregen om van start te gaan: Toezichthouder De Energiekamer -onderdeel van de Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa)- heeft het bedrijf op 1 oktober een leveringsvergunning verstrekt2. De Energiekamer controleert onder andere alle systemen, procedures en de financiën van een aanvrager en heeft bepaald dat Atoomstroom.nl aan alle eisen voldoet om als volwaardige energieleverancier te kunnen opereren.

Atoomstroom.nl levert uitsluitend elektriciteit die is opgewekt in West-Europese kerncentrales. Bij het opwekken van deze Atoomstroom komen er geen broeikasgassen -zoals CO2- vrij en de elektriciteit wordt daadwerkelijk fysiek geleverd aan het Nederlandse stroomnet.

Meer keuzevrijheid voor de consument

Elektriciteitsverbruikers konden tot nu toe kiezen uit twee stroomsoorten: Grijze stroom en groene stroom. Vandaag is daar een derde soort bijgekomen: Atoomstroom. Via de website www.atoomstroom.nl kunnen consumenten en bedrijven overstappen op 100% met kerncentrales opgewekte elektriciteit.

'Wij zagen al lange tijd een duidelijke behoefte bij consumenten en bedrijven om met kernenergie opgewekte elektriciteit te kunnen kopen. Om de vraag in kaart te brengen hebben we uitgebreid marktonderzoek laten verrichten3. Hieruit is gebleken dat bijna 30% van de huishoudens nadrukkelijk positief staat tegenover een leverancier van elektriciteit die is opgewekt in kerncentrales', zegt ir. Sjef Peeraer, één van de oprichters van Atoomstroom.nl en expert op het gebied van energiestrategie, (duurzame) elektriciteitsopwekking en elektrisch wegtransport.

'Uit het onderzoek kunnen we ook concluderen dat het Nederlandse publiek goed geïnformeerd is over de voor- en nadelen van kernenergie', aldus Peeraer. Als belangrijkste redenen voor hun positieve houding noemden consumenten vooral 'het is CO2-vrij' en 'kernenergie maakt onze energievoorziening minder afhankelijk van instabiele regio's'.

CO2-vrij, stabiel geprijsd en zonder subsidies

Het reduceren van de CO2-uitstoot èn de elektriciteitsvoorziening minder afhankelijk maken van aardgas en kolen vinden veel mensen dus belangrijk.

In Nederland kan dat voor een deel4 met windmolens, biomassa en zonnecellen. Kernenergie is echter de enige manier om zonder subsidies ècht grootschalig en voor een stabiele prijs CO2-vrije stroom op te wekken.

Probleemloos overstappen en levering tegen inkoopprijs

Atoomstroom.nl heeft haar organisatie zo efficiënt mogelijk ingericht. Ook geeft zij geen geld uit aan dure reclamecampagnes en communiceert Atoomstroom.nl voornamelijk via Internet. Hierdoor worden de kosten zo laag mogelijk gehouden.

Atoomstroom.nl heeft een duidelijk aanbod: Ze levert haar elektriciteit tegen inkoopprijs met daarbovenop een vaste maandelijkse vergoeding van ¤ 5,95. Een overstap kan eenvoudig via de website worden aangevraagd. Atoomstroom.nl verzorgt daarna de opzegging bij de oude leverancier; de klant hoeft hiervoor geen extra actie te ondernemen. Ook is er geen enkel risico dat de elektriciteitsvoorziening wordt onderbroken.

Over Atoomstroom.nl

Atoomstroom.nl is een handelsnaam van Atoomstroom B.V., de jongste elektriciteitsleverancier op de Nederlandse markt. Atoomstroom B.V. stelt zich ten doel de grootste leverancier van CO2-vrije stroom te worden en is opgericht en gefinancierd door ervaren en onafhankelijke Nederlandse ondernemers en bedrijven. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam.


1 De CO2-footprint is een maatstaf voor de invloed van menselijke activiteit op het milieu gemeten in de hoeveelheid koolstofdioxide


2 Besluit 102552_1/48 d.d. 1 oktober 2008, zie www.energiekamer.nl > vergunninghouders


3 Intomart GfK onderzoek in opdracht van Atoomstroom B.V., maart-april 2008


4 In 2007 waren de aandelen hiervan: wind: 2.9%, biomassa 3.0%, zon 0.03% (bron: CBS)