Leverbot verwacht 14 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht komend najaar en winter leverbotinfecties. In sommige gebieden is behandelen vanaf nu noodzakelijk.

Vanwege de relatief droge herfst van vorig jaar, gevolgd door een droge winter en een droog voorjaar is de slakkenpopulatie afgenomen. Doordat er pas in juli voldoende neerslag is gevallen, zijn in die periode slakken geïnfecteerd. Op dit moment is deze infectie in de slak volwassen. In gebieden waar de grondwaterstand hoog is en ook plaatselijk veel neerslag is gevallen, heeft de slak al een infectie op het gras afgezet.

De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om in deze gebieden de schapen vanaf nu te behandelen. Wanneer er in de andere gebieden ook voldoende neerslag valt, zodat de greppels vol water staan, zal ook daar door de slak een infectie op het gras worden afgezet. Voor het behandelen van deze latere infectie wordt geadviseerd om de definitieve prognose (medio november) af te wachten.

Bij twijfel is het zinvol om bloedonderzoek te laten verrichten bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Per diersoort (bij voorkeur dieren na hun eerste weideseizoen) zijn voor een goed onderzoek 5 monsters per leeftijdscategorie nodig. Indien mogelijk, moeten dieren naar goed ontwaterde percelen worden verweid. Wanneer uit onderzoek blijkt dat runderen moeten worden behandeld, dient dat bij melkgevende dieren te gebeuren gedurende het hele jaar aan het begin van de droogstand. In verband met het voorkómen van resistentie is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel wordt toegediend.

Medio november zal de Werkgroep een definitief advies uitbrengen.

Contact
Cor Gaasenbeek
Tel. 0320 - 238 106
cor.gaasenbeek@wur.nl