Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 14 oktober

Fryslân, 14-10-2008 o Politieberichten van maandag 13 oktober 07.00 t/m maandag 14 oktober 07.00 uur.

Bolsward: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een boot. Het blauwe aluminium bootje van het merk Quicksilver lag afgemeerd naast de brug aan de Ugolaan. Tussen zaterdagochtend en maandagochtend werd de ketting, waar de boot mee vastlag, doorgeknipt. Het bootje met daarachter een Yamaha buitenboordmotor kon zo vervolgens worden weggenomen. De 36-jarige eigenaar uit Arum deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bouwcontainer
De politie onderzoekt een inbraak in een bouwcontainer aan de Simon Vestdijkwei. De container werd tussen zaterdagochtend en
maandagochtend opengebroken. Vervolgens werden uit de container een compressor, een aggregaat, een kettingzaag en 125 hulpstukken van pvc. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 33-jarige inwoner van Dronrijp aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Kruisstraat. Maandagmiddag kwam men binnen via een niet afgesloten deur. Uit de woning werden een mobiele telefoon en een digitale camera weggenomen. De 50-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een handtas van een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw fietste op de Annie Westlanstraat. Uit tegenovergestelde richting zag de vrouw twee mannen op fietsen naderen. Het duo reed haar klem en pakte vervolgens haar handtas. De politie heeft nog met meerdere eenheden naar de twee dieven gezocht, maar ze werden niet meer aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak in sportcomplex
De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan het Kalverdijkje. In de nacht van zondag op maandag werd een deur van een clubgebouw met grof geweld geforceerd. Uit het pand werd een geldkistje met daarin een klein geldbedrag weggenomen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft maandagmiddag op De Fortuin een 57-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 79-jarige inwoner van Heerenveen was s ochtends op De Fortuin langs de 57-jarige gelopen die op dat moment zijn auto aan het wassen was. Om nog onbekende reden stak de man uit Minnertsga zijn tong uit. De 79-jarige besprak dit voorval met zijn vrouw. Zijn vrouw vertelde dit vervolgens aan de vriendin van de 57-jarige, die haar partner aansprak op zijn gedrag. De man uit Minnertsga accepteerde dit blijkbaar niet en ging verhaal halen bij de 79-jarige man. Zonder enige aanleiding werd het slachtoffer geslagen met een huiskamerlamp. De man viel en liep letsel op aan zijn hoofd en schouder. De 79-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd hier voor nader onderzoek ingesloten.

Kornwederzand: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft maandagmiddag op de Afsluitdijk nabij Kornwederzand het rijbewijs van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertreding. Een 34-jarige automobilist uit Purmerend reed met 173 kilometer per uur over de Afsluitdijk, terwijl 120 kilometer is toegestaan. Dit alles werd vastgelegd door een onopvallende videosurveillance van de politie. Diezelfde middag passeerde een 37-jarige automobilist uit Middenbeemster een controle met de lasergun op de Afsluitdijk. Hij reed 120 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 is toegestaan. De twee bestuurders kregen een stopteken, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Langweer: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Langwarderdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 10-jarige fietser uit Langweer gewond raakte. De jongen stak samen met een meisje de weg over. Het meisje zag een auto naderen en kon nog net uitwijken. De jongen had dit niet gezien en raakte vervolgens de auto van een 32-jarige automobilist uit Tijnje. De fietser kwam ten val en liep letsel op aan zijn hoofd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit nepwapen en mes De politie heeft maandagavond op Achter de Hoven een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van een nepwapen en een mes. De politie had een melding gekregen dat in betreffende straat een man zou lopen met een vuurwapen in zijn broekband. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten meerdere personen lopen. Omdat de melder een goed signalement had doorgegeven, werd de verdachte snel herkend. Inmiddels had de Leeuwarder het wapen niet meer bij zich. Na een korte zoektocht werd er een nepwapen aangetroffen bij een hek van de school. In diezelfde omgeving werd ook een stiletto aangetroffen. Vermoedelijk ook eigendom van de verdachte. De 25-jarige was echter zwaar onder invloed van alcohol en kon daardoor de vragen van de agenten niet beantwoorden. Hij werd overgebracht naar politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in de Torenstraat een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen twee mannen op een fiets en een snorfiets. De fietser voerde geen verlichting en daarom werd hij door de agenten aangesproken. De snorfietser probeerde er vandoor te gaan, maar de agenten konden dat voorkomen. Er bestond een vermoeden dat de snorfietser onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 565 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek tevens dat de Drachtster niet beschikte over een
bromfietscertificaat en/of rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

Bolsward: politie houdt drie verdachten aan voor diefstal gereedschap De politie heeft een grote partij gestolen gereedschap aangetroffen bij een 36-jarige inwoner van Hindeloopen. De man werd in de nacht van donderdag 2 oktober op vrijdag 3 oktober aangehouden in Harich. Hij reed samen met twee mannen van 27 uit Workum en Koudum in een auto. De mannen reden met de auto over het terrein van een manage en gezien het tijdstip was dit vreemd. De agenten besloten om de drie te controleren. In de auto werden inbrekerswerktuigen en een behoorlijke hoeveelheid gereedschap aangetroffen. De drie werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.
Tijdens het onderzoek werd besloten om het huis van de 36-jarige te doorzoeken. In de woning en in de garage van de man werd een aanzienlijke hoeveelheid gereedschap aangetroffen, bestaande uit elektrisch gereedschap, schuurapparatuur, pneumatisch gereedschap, handgereedschap en vele andere goederen. Tevens werd er een aanhanger met hierin een zware hogedrukreiniger aangetroffen. Op vordering van de officier van justitie, heeft de rechter-commissaris de 36-jarige in bewaring gesteld. De twee 27-jarige mannen mochten na verhoor en een proces-verbaal het politiebureau weer verlaten. Zie ook de politieberichten van vrijdag 3 oktober.

Retour naar eigenaar
Een deel van het gestolen gereedschap is inmiddels weer retour gegaan richting de rechtmatige eigenaren. Maar van een groot deel van de goederen is de politie nog op zoek naar de eigenaar. Vermoedelijk zijn de goederen gestolen bij bedrijven in Zuidwest Fryslân. Vanavond, dinsdag 14 oktober, worden in de programmas Dader Gezocht (GPTV) en Plysjepost (Omrop Fryslân) aandacht besteed aan deze zaak.

Foto's gestolen gereedschap
Van het achtergebleven gereedschap zijn foto's gemaakt. Herkent u één of meerdere goederen? Neem dan contact op met de politie via 0900 - 8844. Klik hier voor meer foto's.

Gestolen gereedschap