Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU: binnen zes maanden verbetering mensenrechten in Wit-Rusland

14 okt 2008 | De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie besloten gisteren in Luxemburg het inreisverbod voor de Wit-Russische machthebbers voor een half jaar te versoepelen. In die periode moet de mensenrechtensituatie in het Oost-Europese land verder verbeteren, anders treden de maatregelen weer in werking.

'Er zijn positieve ontwikkelingen in Wit-Rusland geweest, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, en die willen we als Europa met een positief gebaar beantwoorden', verklaarde minister Verhagen na afloop van de bijeenkomst. 'Vandaar de tijdelijke opschorting van de visumrestricties. De tegoeden van de machthebbers blijven bevroren. Ze kunnen dus wel naar Europa komen om te praten, maar niet om met hun pinpas te gaan winkelen.'

Op aandringen van minister Verhagen zal de Hoge Vertegenwoordiger voor Extern Beleid van de EU Javier Solana ook met de Wit-Russische oppositie gaan praten over de democratisering van het land. De oppositie kreeg tijdens de parlementsverkiezingen van september geen enkele zetel. Waarnemers van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) concludeerden dat de verkiezingen niet eerlijk en vrij waren verlopen.

De EU heeft de sancties tegen de Wit-Russische machthebbers ingesteld om hen te bewegen tot meer respect voor de mensenrechten, openheid en democratie. De versoepeling van het inreisverbod geldt niet voor de personen die direct verantwoordelijk worden gehouden voor de verdwijning van enkele oppositieleden in de jaren 1999 en 2000.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlaggen van EU-lidstaten