Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 oktober 2008

Vragen van het lid Heijnen (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over gemeenten en provincies die geld hebben uitstaan bij de Landsbanki, Icesave en Lehman Brothers.


1. Heeft de minister kennis genomen van diverse berichten in de media over gemeenten en provincies die geld hebben uitstaan bij Landsbanki en Icesave (IJsland) en Lehman Brothers(VS)?


2. Klopt het bericht dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties momenteel inventariseert welke decentrale overheden geld hebben uitstaan bij (buitenlandse) banken die in problemen zijn geraakt? Zo ja, bent u bereid de Kamer over de resultaten hiervan zo spoedig mogelijk te informeren?


3. Mag uit deze inventarisatie worden opgemaakt dat u bereid bent maatregelen te treffen om de risico s die decentrale overheden lopen met het beheer van hun financiën verder te verkleinen? Zo ja, aan welke maatregelen denkt de minister? Zo nee, wat beoogt de minister dan met deze inventarisatie?


4. Is de minister ook bereid te onderzoeken of de treasury-functie van decentrale overheden kan worden vervuld door het Ministerie van Financiën? Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u deze vragen beantwoorden voor eind oktober met het oog op het wetgevingsoverleg Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 10 november a.s.?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl