Gemeente Capelle a/d IJssel

Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 14 oktober 2008

Capelle aan den IJssel in finale voor Jong Lokaal Bokaal

Gemeente erkend als koploper op gebied van jongerenparticipatie

Capelle aan den IJssel, Borsele en Den Haag maken kans op de Jong Lokaal Bokaal, de prijs voor gemeenten die jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen. Een deskundige jury bestaande uit experts en jongeren koos deze drie finalisten uit een verzameling van twaalf genomineerde gemeenten. Op 20 november wordt de Jong Lokaal Bokaal door minister Rouvoet uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door de Nationale Jeugdraad en de minister voor Jeugd en Gezin.

In september werden twaalf genomineerde gemeenten bezocht door jongerenteams om te onderzoeken of jongeren in de lokale praktijk serieus worden genomen. De bevindingen kwamen terecht bij een jury bestaande uit vijf experts op het gebeid van jeugdbeleid en drie jongeren die oordeelde dat Borsele, Capelle en Den Haag tot de top behoren.

Capelle aan den IJssel heeft een eigen jeugdraad met een raadsgriffier en bovendien een erg ambitieuze jeugdagenda. Borsele is op basis van het bijzondere inspraakmechanisme voor jongeren in de gemeente geselecteerd. De jeugdraad van Borsele is erg actief en wordt serieus genomen door de gemeente. Den Haag weet jongeren en gemeente op een aansprekende manier dichter bij elkaar te brengen via een enthousiaste groep jongerenambassadeurs.

De drie finalisten worden in het zonnetje gezet op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Minister Rouvoet zal dan de Jong Lokaal Bokaal uitreiken tijdens een evenement in de Hogeschool van Utrecht. Gemeenten krijgen op deze dag tevens de mogelijkheid om ideeën en best-practices omtrent jongerenparticipatie en jeugdbeleid met elkaar uit te wisselen.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl of www.jonglokaalbokaal.nl

Noot voor redactie,