Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 14 oktober 2008

PvdA wil landelijk nummer Jeugdzorg

Bij de Jeugdzorg zijn zoals bekend grote wachtlijsten. PvdA-raadslid Zeki Baran heeft ontdekt dat dit mede komt doordat de beschikbare capaciteit bij Jeugdzorg niet optimaal benut wordt.

Op dit moment bestaat er geen centrale database van de beschikbare crisisopvangplaatsen. Wanneer kinderen met spoed uit huis moeten worden geplaatst omdat ze bijvoorbeeld mishandeld worden, moeten hulpverleners alle instellingen stuk voor stuk afbellen. "Dat is monnikenwerk," aldus Zeki Baran. "Hulpverleners zitten dagelijks soms uren achter de telefoon en al die tijd kunnen ze zich niet bezighouden met het kind zelf."

Rotterdam kent inmiddels een centraal nummer voor de crisisopvang. Voor plaatsen in de stad is een hulpverlener met één telefoontje klaar. Baran: "Wanneer alles in Rotterdam vol zit begint de ellende, mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd." Baran wil aan deze praktijk een einde maken en pleit in een brandbrief aan het stadsbestuur voor actie. Baran: "Rotterdam moet het voortouw nemen in de discussie en bij de minister aandringen op een landelijk nummer."

Meer informatie:

Zeki Baran, 06-45628445

Bijgevoegd: de schriftelijke vragen

Winfred van den Bor
Beleidsmedewerker
PvdA-fractie Rotterdam
010-417 2105, 06-22 207 541
wvdbor@stadhuis.rotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: Centraal Nummer Jeugdzorg

Rotterdam, 14 oktober 2008

Geacht college,

Bij de aanbieders van zorg is een lange wachtlijst voor kinderen met een gedragsstoornis. Kinderen moeten vaak meer dan 6 maanden wachten op een behandelplek. Voor kamertrainingscentra, leefgroepen en intensieve gezinsbegeleiding bestaan grote wachtlijsten. De situatie van kinderen verslechterd in de tijd dat zij moeten wachten. Voor het Bureau Jeugdzorg is deze situatie erg frustrerend, temeer het de jongerenwerkers veel tijd kost om voor kinderen een behandelplek te vinden. De tijd dat een medewerker bezig is met bellen door het hele land voor een crisisplek kan hij immers niet direct aan een jongere besteden. Rotterdam kent een centraal nummer waar Jeugdzorg naartoe kan bellen. Daar is direct duidelijk, of en waar een crisisplaats beschikbaar is. Wanneer er echter gezocht moet worden in een grotere regio, zoals Zuid-Holland of geheel Nederland, is er echter geen centrale database of -nummer. Dit leidt tot een grote verspilling van tijd en zorgt ervoor dat de beschikbare plaatsen niet optimaal benut worden.

Over deze situatie hebben wij de volgende vragen voor het college:


1. Hoe vindt u het huidige Rotterdamse nummer werken?
2. Bent u het met de PvdA eens dat een landelijk nummer, of een provinciaal nummer een meerwaarde heeft in de zoektocht naar crisisplaatsen?
3. Bent u bereid de minister te vragen om zo snel mogelijk een centrale database en -telefoonnummer op te zetten?

Met vriendelijke groet,

Zeki Baran


---- --