Ingezonden persbericht

Oktober 2008

OOGSTRELEND KLUTENBOEK

Beeldend kunstenaar Erik van Ommen staat bekend om zijn bijzondere boeken op het grensvlak van kunst en natuur. Met zijn prachtige schetsen en aquarellen brengt hij vogels, landschappen en lokale cultuur tot leven. Nu is er een nieuwe treffer in deze serie: De kluten van Breebaart. Dit boek combineert verrassend mooie platen en boeiende tekst tot een bijzonder geheel.

Bestellen:

De kluten van de Breebaert
De kluten van de Breebaert
Erik van Ommen & Wilma Brinkhof


De kluut is met zijn fraaie zwart-witte tekening, zijn ranke poten en zijn omhoog gekromde snavel een van de sierlijkste vogels van onze Wadden. Een broedpopulatie van kluten, tot voor kort de grootste in Noordwest-Europa, bevindt zich in de polder Breebaart bij de Dollard. Deze polder werd in 2001 aan de natuur teruggegeven, waarna een uniek zoutwatergetijdegebied ontstond. Grote aantallen kluten gebruiken het nu als broedgebied. In de winter trekken ze langs de Franse kust naar hun winterkwartier in Zuidwest-Europa.

Beeldend kunstenaar Erik van Ommen en schrijfster Wilma Brinkhof volgden de kluten gedurende een jaar. Ze reisden mee van de polder Breebaart via vijf belangrijke doortrekgebieden naar het overwinteringgebied in Portugal.

In De Kluten van Breebaart vertaalt Erik van Ommen dit bijzondere project in talloze adembenemende tekeningen, schilderijen en aquarellen. Zijn kunstwerken brengen de vogels en de landschappen op papier tot leven. Wilma Brinkhof beschrijft in een heldere, pakkende stijl de vogels, de omgeving en de mensen in de verschillende gebieden. De tekst is levendig en rijk aan informatie. Gesprekken met kenners, zoals onderzoekers in de polder Breebaart, een natuurgids in Frankrijk en een landgoedeigenaar in Portugal, geven het boek een warme couleur locale.

De combinatie van de vele prachtige platen en de treffende tekst maken De kluten van Breebaart tot een uniek boek dat natuur, cultuur en kunst met elkaar verweeft.

Beeldend kunstenaar Erik van Ommen (1956) werkt naar de waarneming en een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. De meeste olieverven en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan later in zijn studio.

Eerder verschenen in deze serie

De dwergganzen van Anjum, De kiekendieven van het Oldambt en De zwaluwen van Singraven.

De kluten van Breebaart

Auteurs: Erik van Ommen en Wilma Brinkhof; schetsen, schilderijen en aquarellen van Erik van Ommen

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Uitvoering: 112 p., 22 x 28 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze illustraties

ISBN: 978 90 5011 269 7

Prijs: ¤ 29,95

----------
Meer informatie voor de pers

Over het boek en de bijbehorende expositie

Gaarne contact opnemen met Erik van Ommen, T 050-527 73 27, e-mail: erikvanommen@home.nl; www.erik-van-ommen.nl

Recensie-exemplaren

Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030-69 29 024 (direct) of 030-233 35 44 (algemeen), e-mail: ohrmann@knnvuitgeverij.nl; Graag uw naam en het gewenste afleveradres vermelden. We stellen het op prijs als u ons een kopie van de recensie toestuurt.

Expositie 'De kluten van Breebaart'

19 oktober 2008 t/m 4 januari 2009

Galerie De Groninger Kroon, Reiderwolderpolder 4 in Finsterwolde

De Reiderhoeve, Dallingerweersterweg 29 in Termunten

7 februari 2009 t/m 4 april 2009

Vogelbescherming Nederland, Boulevard 12, Zeist

Kunstgalerie Oog voor Natuur, Lindelaan 2a, Opheusden

Meer info: www.erik-van-ommen.nl

----------
KNNV Uitgeverij 25 jaar! Feestelijke jubileumkortingen: www.knnvuitgeverij.nl

Met vriendelijke groet,

Kathrin Ohrmann

promotie / publicity

KNNV Uitgeverij

Boulevard 12, NL 3707 BM Zeist

Postbus 310, NL 3700 AH Zeist

T + 31 (0)30 692 90 24 (direct) of (0)30 233 35 44

F + 31 (0)30 236 89 07

www.knnvuitgeverij.nl