Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 oktober 2008

Vragen van de leden Vermeij en Roefs (beiden PvdA) aan de Ministers van VROM en EZ

over EDCO in de Meer


1. Kent u het bericht uit de Limburger van 26-8-08 Minister grijpt in bij EDCO ? http://www.limburger.nl/article/20080826/REGIONIEUWS01/555759935/1001


2. Heeft het in dit artikel aangekondigde gesprek plaatsgevonden? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst?


3. Welke instrumenten heeft u om het besluit van de provincie Limburg in dezen ongedaan te maken? Bent u bereid die te gebruiken?


4. Heeft de provincie Limburg voldoende onderzoek verricht naar de mogelijkheden op alternatieve locaties in de regio om aanpassing van het beleid om buiten de bebouwingscontour vestiging mogelijk te maken?


5. Is naar uw mening de SER-ladder juist toegepast?


6. Bent u bereid om samen met de provincies Noord-Brabant en Limburg te onderzoeken welke alternatieve mogelijkheden er zouden zijn om EDCO te vestigen in een van beide provincies?


7. Er wordt een grondtransactie gesloten waarin de grond voor méér dan de agrarische waarde wordt verkocht, waarbij het verschil in natuur wordt geïnvesteerd; klopt het dat 40 euro per m2 wordt berekend? Is dit niet veel lager dan elders op bedrijfsterreinen in de regio, waar 110 euro per m2 regulier zou zijn? In dat geval, is er sprake van staatssteun?


8. Bent u met ons van mening dat áls het principe wordt toegepast dat de bestemmingswijzigingswinst wordt ingezet voor compensatie, dit zou moeten gaan om het verschil tussen de agrarische waarde en de industriële waarde?


9. Met de Limburgse VORM regeling mag niet gebouwd worden in de EHS; bent u met ons van mening dat ook gebieden met landschappelijke waarde zouden moeten worden uitgesloten van deze regeling?


10. Hoe beoordeelt u de mogelijkheid van landschappelijke inpassing van een distributiecentrum van 25 m hoog in deze landelijke omgeving?


11. Kent u het artikel in de Limburger van 11 oktober Banentop of flop?


12. Gesproken wordt van een toename van de werkgelegenheid in Midden-Limburg; hoeveel nieuwe banen worden met de nieuwe vestiging geschapen?


13. Vindt u een aantal van 16 banen per hectare voldoende, of zou hieraan een minimum gesteld moeten worden?


14. Klopt het dat gemeenten in Duitsland zich verzetten tegen de komst van EDCO naar de Meer in verband met verkeersproblemen? Hoeveel zou geïnvesteerd moeten worden in de infrastructuur aan gene zijde van de grens om de verkeersstroom die EDCO zal genereren goed te kunnen accommoderen? Is hiervoor geld gereserveerd?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl