Ingezonden persbericht


Persbericht
Plaats: Haarlem/Utrecht
Datum: 14 oktober 2008

Internationalisering krijgt structurele plaats in het voortgezet onderwijs

De VO-raad en het Europees Platform hebben besloten zich samen sterk te maken voor internationalisering, gegeven het belang voor jonge mensen om voorbereid te zijn op de nieuwe mondiale samenleving. In het gezamenlijke actieplan `Internationalisering: luxe of pure noodzaak?' betogen zij dat internationaliseren noodzaak is, en dat de schoolleider een cruciale rol speelt bij het realiseren en het succes ervan in de school.

Doel van dit actieplan is internationalisering een meer structurele plaats te geven in het voortgezet onderwijs. De VO-raad en het Europees Platform gaan zich toeleggen op het breed agenderen van internationalisering richting OCW en EU, studiebezoeken en cursussen. De organisaties werken onder andere aan internationaal erkende leerwegen, certificaten en diploma's, zoals het internationale proefproject CertiLingua, een kwaliteitslabel voor meertaligheid.

Noodzaak tot internationaliseren op school
Dat de globalisering in rap tempo voortschrijdt, is niet nieuw. In de media zien we daar iedere dag voorbeelden van. Internationalisering in het onderwijs is een antwoord op die globalisering, waarbij leerlingen en studenten worden voorbereid om te leven, leren en werken in een steeds meer internationale omgeving.

Verankering van internationalisering in het schoolplan Het Europees Platform staat voor de bevordering van internationalisering in het algemeen funderend onderwijs, als expertisecentrum en loket internationalisering voor het basis- en voortgezet onderwijs, de lerarenopleidingen en volwasseneneducatie. Hiermee levert het Europees Platform slechts een bijdrage aan de feitelijke internationalisering. Het zijn de scholen, en met name de leraren en leerlingen die vorm geven aan internationalisering in het Nederlandse onderwijs. En het zijn de schoolleiders die daar de aanzet toe kunnen geven en die kunnen zorgen voor continuering en met name de verankering van internationalisering in het schoolplan.

Het partnerschap met de VO-raad is een essentiële stap om internationalisering voor het voetlicht te brengen bij schoolleiders en deze te ondersteunen in het verder uitbouwen van dit voor scholen en leerlingen zo belangrijke thema.

U vindt het actieplan `Internationalisering: luxe of pure noodzaak?' op www.europeesplatform.nl of www.vo-raad.nl.

Noot voor de redactie,