Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
14 oktober 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 7 oktober 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Onderzoek behoud kerkgebouwen in Fryslân
In opdracht van de Provincie Fryslân begint de Stichting Alde Fryske Tsjerken een onderzoek naar kerkgebouwen in Fryslân. Het onderzoek moet duidelijk maken hoeveel kerkgebouwen de komende jaren wellicht hun kerkelijke bestemming zullen verliezen. Verder wordt onderzocht wat de onderhoudstoestand van de kerkgebouwen is. Ook wordt gekeken hoe groot het kerkelijk en maatschappelijk draagvlak is voor de instandhouding van de kerkgebouwen, op welke manieren de reeds afgestoten kerken een nieuwe bestemming hebben gekregen en wat er te zeggen valt over de cultuurhistorische waarde van de gebouwen. De provincie laat het onderzoek uitvoeren omdat zij het behoud van kerkgebouwen belangrijk vindt vanwege de betekenis die deze gebouwen hebben voor de Friese cultuurhistorie, het landschap en het "Frysk eigene". Fryslân telt ruim 700 kerken en gebedsruimtes, waarvan er 330 rijksmonument zijn. Persbericht beschikbaar


2. Verantwoording subsidie Boppeslachscholen
Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met de verantwoording voor de Boppeslachsubsidie aan 88 basisscholen in het schooljaar 2007/2008. Daarmee is die subsidie definitief geworden. Het totaalbedrag dat vastgesteld wordt, is E 1.062.322,-. Dat is iets lager dan het oorspronkelijke subsidiebedrag van E 1.153.705,-, omdat sommige scholen niet alles hebben uitgevoerd waarvoor zij subsidie hadden aangevraagd. Voor dat deel wordt de subsidie dan ook niet uitgekeerd.


---- --

---

Persbericht

Nummer: 286 KV
Datum: 14 oktober 2008

Onderzoek behoud kerkgebouwen in Fryslân

In opdracht van de Provincie Fryslân begint de Stichting Alde Fryske Tsjerken een onderzoek naar kerkgebouwen in Fryslân. Het onderzoek moet duidelijk maken hoeveel kerkgebouwen de komende jaren wellicht hun kerkelijke bestemming zullen verliezen. Verder wordt onderzocht wat de onderhoudstoestand van de kerkgebouwen is. Ook wordt gekeken hoe groot het kerkelijk en maatschappelijk draagvlak is voor de instandhouding van de kerkgebouwen, op welke manieren de reeds afgestoten kerken een nieuwe bestemming hebben gekregen en wat er te zeggen valt over de cultuurhistorische waarde van de gebouwen. De provincie laat het onderzoek uitvoeren omdat zij het behoud van kerkgebouwen belangrijk vindt vanwege de betekenis die deze gebouwen hebben voor de Friese cultuurhistorie, het landschap en het "Frysk eigene". Fryslân telt ruim 700 kerken en gebedsruimtes, waarvan er 330 rijksmonument zijn.

Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met andere instellingen in het Monumentenhuis (Behoud Kerkelijke Gebouwen Friesland, Steunpunt Monumentenzorg, Monumentenwacht) en Stichting Doarpswurk. De resultaten worden in het eerste kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Het onderzoek is actueel omdat nu en in de toekomst steeds meer kerkgebouwen hun oorspronkelijke bestemming verliezen.

In het Koersdocument, leidraad voor de vorming van het nieuwe College in 2007, is het belang van karakteristieke Friese bebouwing, waaronder kerken, benoemd. De provincie wil samen met andere betrokkenen komen tot ideeën en beleid voor behoud en ontwikkeling van Friese kerkgebouwen. Aandachtspunten hierbij zijn de schaal van het probleem, kansen voor herbestemming, creatieve financieringsvormen en creëren en benutten van draagvlak voor behoud en ontwikkeling. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om te komen tot een Deltaplan voor de Fryske Tsjerken. Dit plan is een van de tien Beste Fiersichten, de selectie uit de 750 ideeën van Fryslân voor de toekomst die de provincie uitvoeren wil met andere partijen. Het onderzoek naar kerkgebouwen komt ook voort uit de provinciale Nota Erfgoed. Deze nota gaf aan dat er een inventarisatie naar zowel kerken als boerderijen gedaan moest worden. Het onderzoek naar boerderijen is al uitgevoerd. De zogenaamde 'dakbedekkingsregeling' is hier een uitvloeisel van. Dit jaar, het jaar van het religieuze erfgoed, zijn de kerkgebouwen aan de beurt voor het onderzoek.

Enquête

Het onderzoek begint volgende week met het sturen van enquêteformulieren naar eigenaren van kerkgebouwen.


---- --