Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 14 oktober 2008
door mr. A. Herstel, voorzitter, prof. dr. M.J. Broersma, mw. A.C. Diamand, T.R. Harkema en mw. drs. J.X. Nabibaks, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

GS Media BV (GeenStijl) / de Volkskrant
Uitspraak: ongegrond
De klacht betreft het artikel "GeenStijlgeneratie bedreigt erop los". Volgens klaagster is sprake van tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos grievende berichtgeving.
De Raad overweegt dat het journalistiek gebruikelijk is dat een artikel in de kop scherp wordt aangezet. Daarmee worden alleen de grenzen van journalistieke zorgvuldigheid overschreden als de kop geen enkele grond vindt in het artikel. Daarvan is hier - gelet op de context van het artikel - geen sprake. Voor de lezer is voldoende duidelijk dat de in de kop en tekst gebruikte term `GeenStijlgeneratie' een omschrijving behelst van een groep personen die - zoals in het artikel is vermeld - `gewend is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is' en dat daarmee niet specifiek is gedoeld op (de achterban van) klaagster. Van een journalistiek onzorgvuldige diskwalificatie van klaagster is geen sprake. Trefwoorden:

· Feitenweergave: onjuiste, tendentieuze en grievende berichtgeving
Publicatie op www.rvdj.nl/2008/48

X / de Stentor
Uitspraak: ongegrond
Klager maakt bezwaar tegen het artikel "Spugen naar politie gepast? Rechter vindt van niet", dat gaat over een strafzaak tegen klager. Hij meent dat op onjuiste, suggestieve wijze over de strafzaak is bericht. De Raad stelt voorop dat in het kader van verslaggeving over rechtszaken niet ontoelaatbaar is dat standpunten van betrokken partijen enigszins worden aangezet en een niet geheel neutrale toon wordt gebruikt.
Niet is gebleken dat het artikel relevante feitelijke onjuistheden bevat en evenmin dat sprake is van journalistiek ontoelaatbare subjectieve berichtgeving. Het artikel bevat een zakelijke beschrijving van het verloop van de rechtszaak. Bij zijn beoordeling neemt de Raad mede in aanmerking dat in het artikel ruim aandacht is besteed aan het standpunt van klager en diens advocaat. Verweerder heeft geen grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is. (vgl. onder meer: RvdJ 2007/57) Trefwoorden:

· Feitenweergave: onjuiste, tendentieuze berichtgeving
· Aard van de publicatie: rechtbankverslag Publicatie op www.rvdj.nl/2008/49

---